Aanpak duurzaam Ouder-Amstel

Er liggen geweldige uitdagingen op ons klimaatbord. Met nadruk op ‘ons’ want het gaat om een gezamenlijke inspanning van inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid. Er zijn een paar stippen op de horizon. Zo willen we uiterlijk 2030 een reductie van de CO2 uitstoot bereikt hebben van 50% en willen we in 2050 een energieneutrale leefomgeving hebben zonder gebruik van fossiele brandstoffen (aardgas). Alles met als doel om onze leefomgeving ook voor toekomstige generaties leefbaar te houden.

Uitdagingen

Het zijn forse uitdagingen en tegelijkertijd ook nog abstracte begrippen waar we het nu mee moeten doen. Verder staat iedereen anders in het verduurzamingsproces. Warme zomers zijn populair, windmolens zijn lelijk en niemand zit te wachten op betweters. Aan de andere kant zijn er veel betrokken inwoners en maatschappelijke organisaties die serieus aan de slag willen en voor wie het allemaal niet snel genoeg kan.

Wat doet de gemeente?

Op het gebied van duurzaamheid gaat er nog veel gebeuren in Ouder-Amstel. We gaan verenigingen van eigenaren, maar ook bedrijven helpen met verduurzamen. Waar het kan voegen we groen toe, om bescherming te bieden tegen hitte, droogte of plensbuien. We brengen daarnaast de hoeveelheid afval die de verbrandingsoven ingaat omlaag door inwoners met weinig afval financieel te belonen. We onderzoeken of windmolens binnen onze gemeente mogelijk zijn en of er voor bepaalde wijken een warmtenet aangelegd kan worden. Over veel van die zaken gaat nog een stevige discussie gevoerd worden. En dat is maar goed ook. Want de urgentie van het probleem is hoog en de impact van veel maatregelen ook. 
Dus laten we samen blijven zoeken naar de beste oplossing.

Meer informatie