Energieneutraal Ouder-Amstel

Het verduurzamen van de bestaande bebouwing is het speerpunt. Door goed te isoleren vermindert de warmte- en energievraag. Energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken (en te betalen). Naast energiebesparing levert dat meer wooncomfort op en minder kosten voor u als consument.

Daar hebben we u als inwoner en bedrijf bij nodig. Dit hoeft u niet alleen te doen. Samen met met het Regionaal Energieloket en Klimaatroute helpen wij u daarbij. 

Opgelet: De gemeente organiseert verschillende acties samen met het Regionaal Energieloket en Klimaatroute en stuurt u geen folders. De folders die u ontvangt in de brievenbus zijn meestal afkomstig van commerciële partijen. Zij doen soms voorkomen alsof ze namens de gemeente handelen. Dat is niet het geval!

Informatiebijeenkomsten en groepsinkopen

De afgelopen jaren hebben we samen met het Regionaal Energieloket duurzame buurtacties en groepsaankopen georganiseerd om woningbezitters te helpen bij het verder verduurzamen van hun woning. De juiste maatregelen op het juiste moment, zonder dat men daar spijt van krijgt. Bekijk de informatiebijeenkomsten over het verduurzamen van uw woning en de nieuwe collectieve acties

Regionaal energieloket

Het Regionaal Energieloket helpt u als woningeigenaar in de gemeente Ouder-Amstel met al uw vragen rondom energie besparen en duurzaam wonen. Op de website van het energieloket ziet u met de gratis HuisScan snel welke duurzame maatregelen het meest geschikt zijn voor uw woning. Ook krijgt u direct een overzicht van lokale en landelijke subsidies en financieringsmogelijkheden. Door de koppeling met het lokale bedrijfsleven kunt u eenvoudig offertes opvragen bij aanbieders in de regio.

Energiecoaches

Sinds een jaar hebben we in Ouder-Amstel enthousiaste energiecoaches. Zij helpen u graag met advies over het omlaag brengen van uw energieverbruik. Zowel voor uw wooncomfort en uw portemonnee. In een één op- één gesprek geven zij u tips over kleine energiebesparende maatregelen en slim verwarmen. Het zijn lang niet altijd kostbare ingrepen. Ook kleine aanpassingen in huis maken verschil. Denk aan bijvoorbeeld het gebruik van ledlampen of radiatorfolie. Nodig daarom gerust een energiecoach uit voor meer tips en kijk samen waar u kunt besparen.  

Wilt u ook Energiecoach worden?

Wij zoeken versterking voor onze huidige groep enthousiaste energiecoaches! Vindt u energie een interessant thema en zou u het leuk vinden om mensen te helpen hun energiekosten te verlagen? Meld u aan voor de opleiding tot energiecoach! Een energiecoach is een deskundige vrijwilliger die samen met bewoners kijkt naar hoe de bewoner zelf makkelijk energie kan besparen. Dit door dingen nét een beetje anders te doen en kleine energiebesparende maatregelen toe te passen. Hiermee is er al snel €100 tot €200 per jaar te besparen. 

U hoeft nog niets te weten over energie en energie besparen. Eerst krijgt u een gratis opleiding van drie dagen. De opleiding vindt naar verwachting plaats in januari. We verwachten wel dat u daarna daadwerkelijk bespaargesprekken met uw medehuurders gaat voeren. 

Interesse?

Meld u aan voor de opleiding via trainer Imke Tegels. Ook voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met haar. Zij is bereikbaar via tegels@sme.nl of (06) 17 54 49 89 op dinsdag, woensdag en donderdag.

Regionale energiestrategie

Met de buurgemeenten en de provincie Noord-Holland werken wij aan een Regionale energiestrategie, oftewel de RES. Dit is een document waarin we als energieregio beschrijven hoe en waar we duurzame energie (zon en wind) willen opwekken. 

Naast het verduurzamen van de bestaande bebouwde omgeving en het inzetten op duurzaamheid bij nieuwbouw, onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om windmolens te plaatsen in de oksel van de A2/A9. Op dit moment wordt onderzocht wat de impact is op de lokale natuur en het landschap.