Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van vijf basisscholen uit Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn een grote hoeveelheid elektronisch afval hergebruikt, gerepareerd en ingezameld tijdens de E-waste Race Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn 2025.

In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 3377 oude elektronische apparaten in. Dankzij de inzet van de kinderen belanden de verzamelde apparaten niet in de verbrandingsoven maar worden ze hergebruikt of gerecycled. Basisschool Noordebreedte team 7B uit Diemen is met 1930 punten de winnaar van de E-waste Race. De drie teams van het Kofschip uit Ouder-Amstel haalden maar liefst 579 items op en hadden een totaalscore van 1.149 punten.


Foto: Groep 8 van het Kofschip uit Ouder-Amstel was één van de deelnemende teams.

Wethouder Erika Spil heeft de leerlingen bedankt voor hun inzet. “Ik ben heel trots op alle leerlingen die hebben meegedaan aan deze E-waste race. Groep 7b van de Noorderbreedte feliciteer ik van harte met de eerste prijs. Er zijn ontzettende veel apparaten ingezameld die nu gerecycled of hergebruikt kunnen worden.” 

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie. 

Na de gastlessen ging de race van start en werden door de leerlingen vier weken lang elektronische apparaten doorgegeven, gerepareerd of ingezameld voor recycling. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Wat te doen met elektronische afval 

Heeft u thuis nog elektronisch apparaten die u wilt weggooien? Lever deze gratis in bij en van een de milieudepots. Zo wordt het elektronisch afval goed verwerkt. Kijk voor openingstijden op: milieudepots.  
Wellicht is een apparaat nog te maken. Ga eens langs bij het Repair Café in Duivendrecht of Ouderkerk aan de Amstel. Meer info op coherente.nl/repair-naai.