NK Tegelwippen

Op 21 maart start het NK Tegelwippen. Tegelwipt u mee? Het NK Tegelwippen loopt tot en met 31 oktober en is dé wedstrijd waarin burgers van gemeenten in heel Nederland tegels verruilen voor groen. De gemeente waarbinnen de meeste tegels gewipt worden wint! U kunt uw tegels gratis laten ophalen door de Tegeltaxi van de gemeente.

Aanmelden Tegeltaxi

Gaat u ook tegels in uw tuin vervangen voor groen? Laat uw tegels* gratis ophalen door de Tegeltaxi van de gemeente. De Tegeltaxi rijdt op donderdag 18 april, 20 juni, 19 september en 17 oktober. Deze speciale taxi heeft de gemeente opgezet als onderdeel van deelname aan het NK Tegelwippen. Meld uw tegels aan via de button hierboven. 

*De Tegeltaxi haalt minimaal 1m2 en maximaal 10m2 tegels op.

Meld uw tegels aan op de website van NK Tegelwippen 

Alleen tegels die aangemeld zijn tellen mee voor het NK. Dus meld uw tegels aan op Meedoen NK Tegelwippen

Welke gemeente wipt de meeste tegels? 

Het NK tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober 2024. Gemeenten strijden tegen elkaar om de felbegeerde Gouden Tegel en Gouden Schep te bemachtigen. Alle bewoners kunnen zelf meedoen door tegels in hun (gevel)tuin te wippen en er planten voor terug te plaatsen. 

Waarom tegels wippen?

Er zijn genoegen redenen om de tegels in uw tuin te vervangen door groen. Zo blijkt uit onderzoek dat u vrolijk wordt van groen, u in een groene omgeving minder stress ervaart en meer ontspant. Bovendien is een groene tuin ook fijner om naar te kijken.

Maar ook zijn er steeds vaker stevige regenbuien waarbij, als u dan alleen maar tegels in de tuin hebt, het water niet weg kan lopen. Soms raakt het riool dan overbelast, of loopt het water de woning in.

Wateroverlast is dus een groot probleem, maar dat is nog niet alles. Ook de invloed van de zon wordt groter. Tegels nemen de hitte van de zon op waardoor het in en om uw woning nóg warmer wordt. Dat kan hittestress geven.

Minder tegels helpen ook de natuur en biodiversiteit. Dieren en insecten houden namelijk helemaal niet van tegels! 

Conclusie? We moeten de grond dus meer als spons gebruiken. Wip die tegels, zorg dat de bodem weer luchtig en gezond wordt en zet uw tuin vol met groen. Het water loopt zo gemakkelijk de grond in en voedt de planten. De (bodem)dieren komen vanzelf weer terug en op warme dagen werkt al dat groen verkoelend. Ook de vlinders en vogels zullen u dankbaar zijn.

Wat te doen als u de tegels niet meegeeft met de tegeltaxi?

Probeer de tegels zo veel mogelijk zelf te hergebruiken. Maak er bijvoorbeeld een border van voor uw nieuwe plantenbak, een insectenhotel of een kruidenspiraal. U kunt veel inspiratie vinden op Inspiratie NK Tegelwippen. Of kijk of iemand anders (vrienden, familie of via marktplaats) de tegels nodig heeft voor een groen project.

Kunt u ze nergens kwijt? Dan kunt u de gewipte tegels gratis inleveren tijdens de openingstijden bij het milieudepots in Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel. 

Inspiratie nodig voor uw tuin? Kijk eens op biodivers Ouder-Amstel