Biodivers Ouder-Amstel

Tuinen worden iets té netjes aangeveegd en in straten, groenperkjes en parken is een tekort aan planten die vogels, vlinders, wilde bijen en andere soorten nodig hebben. Dat is namelijk belangrijk voor de biodiversiteit. Samen met u willen we daarom de dorpen van de gemeente Ouder-Amstel steeds groener maken. U kunt hieraan bijdragen door bijvoorbeeld door de bodem gezond te maken en te houden en bepaalde planten en bloemen in uw tuin te laten groeien.

Levende tuinen

Groene, levende tuinen helpen niet alleen enorm in het bestrijden van wateroverlast en hittestress, maar zijn ook goed voor de biodiversiteit en bovendien ontzettend mooi. Een levende tuin begint bij een gezonde bodem. Door niet te spitten beschermt u de plantenwortels en schimmeldraden die belangrijk zijn voor een gezonde bodem. Bedek de bodem van uw tuin verder zo veel mogelijk met beplanting of mulch (organisch materiaal zoals bladeren of houtsnippers). Onkruid krijgt hierdoor veel minder kans en de bodem droogt minder snel uit. Daarnaast creëert u zo schuilplaatsen voor allerlei dieren. Ten slotte zorgt mulch voor een gezondere bodem omdat het plantmateriaal verteerd en omdat regenwormen het materiaal omzetten in mest.

Plantkeuze

Als u aan de slag gaat met uw (gevel) tuin of balkon, kies dan voor bloemen en planten waar insecten echt iets aan hebben. Dit zijn planten en bloemen die van nature hier voorkomen. Wanneer u kiest voor planten en bloemen die in verschillende jaargetijden opkomen, is er op het juiste moment voedsel beschikbaar voor lokale populaties vlinders, (wilde) bijen en andere insecten. Om zo veel mogelijk dieren in uw tuin te krijgen is er vooral één ding belangrijk: veel variatie in beplanting. Voor zowel vlinders als voor bijen is het daarnaast belangrijk om planten met verschillende bloeimomenten (door heel het jaar) te kiezen. De vlinderstichting geeft meer informatie over goede vlinderplanten. In hun top 5 staan ijzerhard (verbena), kattenkruid, struikveronica, vlinderstruik en phlox. Milieu Centraal maakte daarnaast een kalender voor een bij-vriendelijke tuin.

Water

Een vijver trekt dieren als vogels, salamanders en libellen aan. Salamanders en libellen eten muggenlarven, wat in de zomer een fijne bijkomstigheid is. Om meer water in uw tuin te krijgen kunt u de regenpijp afkoppelen en het water via bijvoorbeeld een goot of greppel naar een vijver of wadi. Een wadi is een afkorting van Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Het is een groene greppel wat regenwater opvangt en zuivert, voor het water weer de grond in gaat. Zo helpt de wadi tegen wateroverlast en droogte. Zo hoeft u ook minder vaak te sproeien, zorgt u voor meer biodiversiteit én het geeft een mooi effect in uw tuin.

Winter

Voor de winter kunt u in de herfst een aantal maatregelen nemen om van uw tuin een fijne schuilplaats voor dieren te maken. Laat bladeren op de grond liggen (niet op het gazon/terras). Dit trekt dieren zoals egels aan. Voor egels is het daarnaast prettig als ze zich tussen tuinen kunnen bewegen. Een opening van 15x15cm in de schutting of heg is hiervoor al voldoende. Snoei niet alle uitgebloeide bloemen weg. Voor bijen zijn de stengels een prima plek om te overwinteren. Als u die dode stengels en takken toch te slordig vindt, dan kunt u ze ook snoeien en ergens uit het zicht op een hoopje leggen. Doe dit liefst op een zonnige plek, want de bijenlarven hebben warmte nodig voor hun ontwikkeling. Zo kunt u deze stengelnestelaars toch de winter doorhelpen.