Cursussen taal en digivaardigheden

De gemeente biedt taalcursussen voor inwoners die (beter) Nederlands willen leren. Is Nederlands niet uw moedertaal? Dan kunt u een taalcursus volgen. U leert dan Nederlands spreken en schrijven. Heeft u al basiskennis of is Nederlands uw moedertaal, maar begrijpt u veel informatie niet? En vindt u het ook moeilijk om uw zaken online te regelen? Dan kunt u Nederlands leren in combinatie met rekenen en digitale vaardigheden.

U kunt u aanmelden voor een cursus via:  

Aanvraagformulier taalcursussen

Lukt het niet om het aanvraagformulier in te vullen? Dan kan een medewerker u hierbij helpen. Neem contact op afdeling Samenleving Beleid, telefoon (020) 496 21 21.

  • De gemeente beoordeelt of u mee kunt doen met een cursus.
  • De gemeente laat u weten bij wie u de cursus volgt. 
  • Let op: een maximum aantal mensen kan meedoen bij een cursus. Daarom is het mogelijk dat een cursus vol zit. 
  • Let op: het kan zes weken duren voordat de gemeente beslist of u mee kunt doen aan een cursus. 

Verschillende taalniveaus

Nederlands leren voor ‘inburgeren’

Spreekt u nog geen Nederlands of heel weinig? De gemeente kan u helpen om Nederlands te leren, zodat u kunt 'inburgeren’. U kunt een gratis cursus Nederlands volgen. 

Nederlandse taal uitbreiden en verbeteren 

Spreekt u al Nederlands? Bijvoorbeeld omdat Nederlands uw moedertaal is, of omdat u al Nederlands heeft geleerd met inburgeren. Maar u vindt het moeilijk om bijvoorbeeld brieven en e-mails die u krijgt, te begrijpen. Of om zelf een brief of e-mail te schrijven, iets online te regelen, of te appen. Dan kunt u een cursus Nederlands in combinatie met digitale vaardigheden, rekenen en thuisadministratie volgen.

Zo kunt u bijvoorbeeld informatie over uw geldzaken of van de school van uw kind beter begrijpen. Ook leert u wat u met deze informatie moet doen. Na de cursus kunt u dingen voor uw werk, school en gezondheid zelf makkelijker regelen.  

Meer informatie over taal- en inburgeringscursussen

De taalcursussen worden gegeven door taaldocenten. Als u de cursus afmaakt krijgt u een certificaat. 

Taalmaatje om Nederlands te oefenen

Ook kunt u bijvoorbeeld een ‘taalmaatje’ krijgen. Een ‘taalmaatje’ is een persoon die goed Nederlands spreekt. Deze persoon helpt u om te oefenen met de Nederlandse taal in het dagelijkse leven. Dat kan door bijvoorbeeld samen te wandelen, fietsen, de ander voorlezen, praten, sporten, huiswerk maken.

Een taalmaatje is niet om in te burgeren. Voor inburgeren moet u een cursus Nederlands volgen. 

Stichting Coherente organiseert de Taalmaatjes. U heeft twee mogelijkheden: 

  1. U oefent samen met het taalmaatje 
  2. U oefent in een groep met een taalmaatje 

U kunt zich aanmelden voor een taalmaatje bij stichting Coherente

Heeft u vragen? Kijk op de contactpagina op de website van Coherente, of loop binnen bij een van de locaties. U vindt Coherente in Duivendrecht en in Ouderkerk aan de Amstel.