Afvalscheiding
De gemeente zamelt huishoudelijk afval gescheiden in. Driekwart daarvan wordt hergebruikt of gerecycled. Op Milieucentraal.nl (zie link onderaan de pagina) kunt u lezen wat in welke afvalbak mag.
Restafval
Restafval is het afval dat u niet gescheiden kunt inleveren. U kunt het kwijt in de ondergrondse containers voor restafval. Bekijk de Afvalkalender op welke data het restafval en het PMD-afval (Plastic, en metaal en drankverpakkingen) wordt opgehaald.
Afval wegbrengen naar het milieudepot
Grof huisvuil (o.a. huishoudelijke apparaten en meubilair) kunt u zelf inleveren bij het milieudepot in Duivendrecht of in Ouderkerk aan de Amstel. Ook grof tuinafval, chemisch afval en puin- en bouwafval brengt u hierheen. U kunt hier niet terecht voor bedrijfsafval.
Inleveren van frituurvet
Frituurvet en olie mogen niet door het riool! Daardoor ontstaan verstoppingen en kan het oppervlaktewater vervuilen. Doe gebruikt frituurvet in een afgesloten plastic fles of in de lege frituurvet fles terug. Gooi het in een gele container op het milieudepot in Ouderkerk a/d Amstel of Duivendrecht. Informatie over het recyclen van vet vindt u op Vetrecyclehet.
Kleding en kringloopspullen aanbieden
Kleding en spullen die nog heel en verkoopbaar zijn, kunt u op verschillende manieren aanbieden:
- Kijk waar een textielcontainer staat bij u in de buurt.
- Neem contact op met Kringloopbedrijf De Lokatie via (020) 463 11 15 voor het ophalen van spullen of een complete inboedel. Medewerkers van De Lokatie halen uw goederen iedere maandag kosteloos op.
Of lever uw herbruikbare kleding of goederen in op een van de milieudepots in Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel. - Elektronisch afval kunt u brengen bij de winkel waar u het apparaat heeft gekocht of bij het milieudepot.
Bladkorven
Er worden weer bladkorven geplaatst. U kunt uw bladafval gratis kwijt op veel plekken bij u in de buurt. Wij maken regelmatig de korven leeg. Ook vegen we de straten in de periode van bladval. De bladkorven halen we weer weg zodra het blad van de bomen is.
Alleen bladeren in bladkorf
In de bladkorven mogen alleen bladeren. U mag er geen zakken, takken, snoeiafval, hout of ander groen in kwijt. Dit levert namelijk problemen op bij het opruimen van het bladafval. Heeft u snoeiafval, takken of ander tuinafval? Die kunt u gratis brengen naar het milieudepot.
Bekijk hiervoor de openingstijden van de milieudepots.
Bladkorf tussentijds vol?
Is de bladkorf in uw buurt vol? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer (020) 496 21 21 of maak gebruik van de Makkelijk Melden App op uw smartphone.
Blad als tuinbemesting
Blad wordt vaak gezien als afval dat uit de tuin verwijderd moet worden. Op het gazon of in de vijver is dat ook het geval, maar blad tussen de beplanting is een prima grondbedekking. Een laag van maximaal 10 centimeter blad is uitstekend geschikt om vaste planten te beschermen tegen de vorst en het tegengaan van onkruid. Ook is het een goede leefomgeving voor onder andere wormen, vogels en egels. Zelf verwijderen we regelmatig het overtollig blad van wegdek en gras maar níet overal om zo een steentje bij te dragen aan een gezonde en evenwichtige natuur.
Meer informatie
- Afvalscheidingswijzer Milieucentraal.nl
- Grofvuil inleveren of op laten halen
- Verordening reinigingsheffingen 2023 op Overheid.nl. Onderaan de pagina vindt u de tarieven.