Als de sirene gaat

Als de sirene meerdere malen achter elkaar te horen is, is er sprake van alarm. Er is dan beslist iets aan de hand. Het kan ook zijn dat u niet door de sirene maar op andere wijze wordt gewaarschuwd, bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen.

Alarmering bij rampen en zware ongevallen

Als de sirene gaat...

 • ga direct naar binnen

 • sluit deuren en ramen

 • zet radio of tv aan

zo hoort u snel wat er aan de hand is en wat u moet doen.


         

Een uitzondering vormt het oefenalarm op de eerste woensdag van de maand juni om 12.00. Ieder jaar worden op deze dag en op dit tijdstip de sirenes in heel Nederland getest.

Ga naar binnen...

Hoort u een sirene ga dan zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen. Bijvoorbeeld een bedrijf, kantoor, winkel of huis. Dat geldt voor iedereen. Dus ook als u op uw werk bent, of aan het winkelen of onderweg in de auto. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. Zij moeten niet van school worden gehaald. Op school wordt hun door leerkrachten verteld wat er gedaan moet worden.

Geef mensen die bij u aanbellen de gelegenheid om te schuilen.

Anderen waarschuwen

Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken.

Niet bellen

Ga niet bellen met het alarmnummer 1-1-2 of met de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst. Het telefoonsysteem kan dan overbelast raken, wat ernstige gevolgen heeft voor het op gang komen van de hulpverlening.

Sluit deuren en ramen

Sluit onmiddellijk alle deuren en ramen. Stel ook eventuele ventilatiesystemen buiten werking. Dit is het veiligst.

Informatie en nadere instructies

Bij rampen en zware ongevallen krijgt u informatie en nadere instructies via uw regionale radio- of televisiezender. In Ouder-Amstel is dat:

 • Radio (Radio Noord Holland 93.3 FM Kabel en 88,9 FM Ether) of via
 • TV (Amsterdam 1 (Salto) TV Kanaal 26, Freq. 511.25)

Zorg dat u altijd weet waar u uw regionale zender kunt vinden. Noteer de frequentie van uw regionale zender voor bij uw radio en/of tv.

Evacueren

Via uw regionale radio- of televisiezender of via een rondrijdende geluidswagen hoort u of u de omgeving moet verlaten. In dat geval moet u het volgende doen.

 • Sluit gas, licht en water af.
 • Neem alleen hoognodige zaken mee.
 • Sluit uw woning af.

Controleer of uw buren weten dat er een evacuatie plaatsvindt.

Openbaar vervoer of eigen vervoer

U krijgt ook te horen welk vervoermiddel u kunt gebruiken. Dit kan uw eigen vervoermiddel zijn, maar het kan ook zijn dat de situatie dat niet toelaat. In dat geval wordt er voor vervangend vervoer gezorgd.

U kunt met uw eigen vervoer 
Mag u per auto (motor, bromfiets enzovoort) dan gelden de volgende regels:

 • Neem zoveel mogelijk anderen mee.
 • Luister naar de verkeersinformatie via de radio.
 • Volg de route die de politie aangeeft.
 • Ga naar het opvangcentrum dat via de regionale zender wordt bekendgemaakt of ga naar familie of vrienden buiten het rampgebied.

U moet met het openbaar vervoer
Moet u met het openbaar vervoer, dan hoort u op welke manier u wordt vervoerd en waar de opstapplaatsen zijn. Voor hulpbehoevenden, bejaarden en scholieren wordt speciaal vervoer geregeld door de leiding van die instellingen.