Rijbewijs aanvragen en verlengen

Een rijbewijs aanvragen of uw bestaande rijbewijs verlengen doet u persoonlijk in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Ook voor het aanvragen van een Gezondheidsverklaring moet u een afspraak maken. 

Afspraak maken

Om uw rijbewijs te vernieuwen kan het zijn dat u een Gezondheidsverklaring moet invullen. Het CBR beoordeelt of u in staat bent om te rijden. U kunt het formulier Gezondheidsverklaring aanvragen bij het CBR of bij de gemeente.  

Een nieuw rijbewijs is 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en E is 5 jaar geldig.

Geldigheid rijbewijs boven de 65 jaar 

Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet ondergaan.

 • Bent u op het moment dat u uw rijbewijs aanvraagt, dit is op de dag dat u naar de gemeente gaat, tussen de 65 en 70 jaar? Dan is uw vernieuwde rijbewijs geldig tot uw 75e.
 • Bent u op het moment dat u uw rijbewijs aanvraagt tussen de 70 en 75 jaar? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.
 • Bent u op het moment dat u uw rijbewijs aanvraagt ouder dan 75 jaar? Dan moet u medisch gekeurd worden en is uw rijbewijs daarna maximaal 5 jaar geldig.
 • Na een medische keuring kan het CBR beslissen dat uw rijbewijs korter geldig is dan normaal, bijvoorbeeld 1 jaar. U ontvangt hierover een brief.

Met uw rijbewijs inloggen op (overheids)sites

Op de achterkant van een nieuw rijbewijs een symbool: de letters ID met een sleutel. Het symbool geeft aan dat u in de toekomst met dit rijbewijs kunt inloggen op websites van de overheid, zorg en pensioenfondsen.
Wilt u dit niet? Neem contact op met de RDW.

Rijbewijs (tarieven 2023):

 • Rijbewijs € 44,65
 • Rijbewijs na vermissing € 72,15, tenzij u een proces-verbaal van beroving of diefstal kunt overleggen.   
 • Rijbewijs spoedaanvraag € 78,75

Gezondheidsverklaring (tarief 2023):

 • € 41,00

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen bij de gemeente. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Rijbewijs met spoed aanvragen 

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een rijbewijs aan via de spoedprocedure. U betaalt dan een toeslag. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. 

Is uw rijbewijs vermist? Dan is een spoedprocedure niet mogelijk.

Wat neemt u mee naar de aanvraag van uw rijbewijs:

 • Uw geldige identiteitsbewijs;
 • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • Uw oude rijbewijs

U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Wat te doen bij vermissing, diefstal, misbruik of inname in het buitenland

 • Is uw rijbewijs vermist dan moet u bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen en een verklaring van vermissing invullen. U betaalt tevens extra vermissingskosten. U kunt, om misbruik te voorkomen, online met DigiD een verlies of diefstal registreren van een Nederlands rijbewijs via www.rdw.nl. Daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. 
 • Is uw rijbewijs gestolen en heeft u daarvan aangifte gedaan bij de politie? Dan hoeft u geen vermissingskosten te betalen als u het proces-verbaal van de aangifte overlegt.
 • Heeft u het vermoeden dat er misbruik is gemaakt van uw rijbewijs dan moet u aangifte doen bij de politie en ook een nieuw rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis. 
 • Is uw rijbewijs na een verkeersovertreding in het buitenland ingenomen? Dan moet u wachten tot uw rijbewijs wordt teruggestuurd naar Nederland. Als u in het buitenland een strafbaar feit pleegt, mag de buitenlandse autoriteit uw Nederlandse rijbewijs innemen. Die stuurt uw rijbewijs dan op naar de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Heeft u inmiddels al een nieuw rijbewijs, dan waarschuwt de RDW de gemeente. 

De gemeente moet soms uw rijbewijs ongeldig verklaren. Bijvoorbeeld als achteraf blijkt dat u een niet-juiste reden van vermissing van uw rijbewijs heeft opgegeven*. Als uw rijbewijs ongeldig verklaard is, moet u opnieuw rijexamen doen.

* Artikel 124, lid 1 onder a van de Wegenverkeerswet heeft een dwingendrechtelijk karakter voor de gemeente. Dit betekent dat de gemeente er niet van kan afwijken.