Paspoort of identiteitskaart aanvragen

U vraagt een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) persoonlijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Dat kan in Ouder-Amstel uitsluitend op afspraak. 

Maak een afspraak met de gemeente

Doet u  via DigiD een aanvraag voor een paspoort of ID-kaart voor een minderjarige? Let er dan op dat beide ouders of voogden digitaal toestemming geven. 

Bent u uw reisdocument verloren of is het gestolen? Ga voor aangifte en meer informatie naar Paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen.

Bij de aanvraag wordt uw huidige paspoort ingenomen als het verlopen is. Is uw paspoort nog geldig, dan levert u het in bij het ophalen of bij het laten bezorgen. Als u uw oude paspoort wilt houden, dan kunt u dit aangeven. U krijgt het dan geperforeerd terug.

Bevat uw oude paspoort nog een geldig visum? Dan moet u aangeven dat u die pagina’s niet geperforeerd wilt hebben. Vraag bij het consulaat of ambassade van het land of het visum dan nog bruikbaar is.

Reizen met kinderen

Bent u van plan om met een minderjarig kind op reis te gaan naar het buitenland dan is hiervoor toestemming van de gezaghebbende ouders verplicht. Voordat u op reis gaat, moet u de juiste documenten in uw bezit hebben. Het gaat dan om het Aanvraagformulier toestemming reizen met minderjarige naar buitenland. Het formulier is ook in het Engels beschikbaar. Welke documenten dat zijn, hangt af van de persoonlijke situatie.
Lees meer over hoe u voorbereid op reis gaat op Rijksoverheid.nl

Noodpaspoort

In zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden kunt u een noodpaspoort aanvragen op Marechaussee.nl.

De kosten voor een Nederlands paspoort zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 63,40  
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,85 

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 40,90 
 • voor personen van 18 jaar en ouder:  € 75,80 

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 57,05 extra.

(Tarieven 2024).

Na 5 werkdagen kunt u het paspoort of de identiteitskaart ophalen. Lever uw oude paspoort in als u dat bij de aanvraag nog niet heeft gedaan. U heeft 3 maanden de tijd om het paspoort of de identiteitskaart op te halen.

Spoedaanvraag paspoort of ID-kaart

Bij een spoedaanvraag voor 14.00 uur 's middags kunt u uw paspoort of uw identiteitskaart de volgende dag ophalen. 

Bij de aanvraag neemt u mee:    

 • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
 • 1 goedgelijkende kleurenpasfoto die maximaal 6 maanden oud mag zijn op het moment van de aanvraag en die voldoet aan de pasfoto-eisen. Lees meer uitgebreide informatie en wijzigingen in de Fotomatrix model 2020 op Rijksoverheid.nl.   

U betaalt uw paspoort of identiteitskaart contant of met pin bij de aanvraag.

Toestemming ouders bij aanvragen paspoort of ID-kaart voor minderjarigen

Minderjarigen jonger dan 14 jaar hebben een ID-kaart of paspoort nodig voor de zorg. Zij moeten zich net zoals iedereen kunnen legitimeren als zij zorg nodig hebben. Kinderen die naar het buitenland reizen, hebben ook een eigen ID-kaart of paspoort nodig. 

 • Kinderen tot 12 jaar hebben voor het aanvragen van een ID-kaart toestemming van beide ouders nodig.
 • Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig.
 • Beide ouders of voogden kunnen met DigiD toestemming geven voor de aanvraag van een reisdocument. Als dit niet lukt dan kan via het Toestemmingsformulier reisdocument (pdf, 84 kB) schriftelijk toestemming worden gegeven.
 • Kinderen moeten een paspoort of identiteitskaart persoonlijk aanvragen en ophalen, ongeacht hun leeftijd.
 • Komt er geen ouder of voogd mee naar de aanvraag? Het kind moet een kopie van het legitimatiebewijs van beide ouders of voogden meenemen met het toestemmingsformulier. Dit is niet nodig als beide ouders of voogden via DigiD toestemming hebben gegeven.
 • Komt er één ouder of voogd mee naar de aanvraag? De ouder of voogd brengt een kopie van het legitimatiebewijs van de andere ouder of voogd mee en moet zichzelf kunnen legitimeren. Dit is niet nodig als beide ouders of voogden via DigiD toestemming hebben gegeven.

Krijgt u een nieuw paspoort? Uw burgerservicenummer staat op de achterkant. In leesbare cijfers en in de QR-code.