Paspoort of identiteitskaart aanvragen

U vraagt een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) persoonlijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Dat kan in Ouder-Amstel uitsluitend op afspraak. Maak daarom op tijd een afspraak.

Afspraak maken

Meer informatie over andere reisdocumenten vindt u op rijksoverheid.nl.

Bij de aanvraag wordt uw huidige paspoort ingenomen als het verlopen is. Is uw paspoort nog geldig, dan levert u het in bij het ophalen of bij het laten bezorgen. Als u uw oude paspoort wilt houden, dan kunt u dit aangeven. U krijgt het dan geperforeerd terug.

Bevat uw oude paspoort nog een geldig visum? Dan moet u aangeven dat u die pagina’s niet geperforeerd wilt hebben. Vraag bij het consulaat of ambassade van het land of het visum dan nog bruikbaar is.

Mogelijk meer drukte door vernieuwing identiteitskaart

Dit jaar vernieuwt de Nederlandse identiteitskaart. Afgelopen januari is een inlogfunctie voor DigiD toegevoegd. Heeft u vanaf 4 januari 2021 09.00 uur een Nederlandse Identiteitskaart (NIK) aangevraagd dan ontvangt u automatisch een NIK met inlogfunctie: de zogenaamde eNIK. De huidige NIK blijft gewoon geldig. 

Vanaf maandag 2 augustus wordt een nieuw model geïntroduceerd met een aantal nieuwe uiterlijke kenmerken, vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip en het burgerservicenummer (BSN) ook in een QR-code op de achterzijde van de kaart. Hierdoor kunt u meer drukte ervaren bij de aanvraag of spoedaanvraag voor een paspoort of Nederlandse identiteitskaart. Houd hier rekening mee en plan op tijd een afspraak in.  

Bent u van plan om met een minderjarig kind op reis te gaan naar het buitenland dan is hiervoor toestemming van de gezaghebbende ouders verplicht. Voordat u op reis gaat, moet u de juiste documenten in uw bezit hebben. Het gaat dan om het formulier Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland (Authorisation form for travelling abroad with a minor) en documenten over de gezagssituatie. Welke documenten dat zijn, hangt af van de persoonlijke situatie. Lees meer over de campagne “Ga voorbereid op reis” van de Koninklijke Marechaussee.

Kosten paspoort (tarieven 2021):

  • voor personen tot 18 jaar: € 56,55
  • voor personen van 18 jaar en ouder: € 74,75

Kosten identiteitskaart per 1 augustus 2021:

  • voor personen tot 18 jaar: € 36,45
  • voor personen van 18 jaar en ouder: € 67,55

Wilt u met spoed een paspoort of een identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 50,90 extra bovenop de gewone kosten.

Na 5 werkdagen kunt u het paspoort of de identiteitskaart ophalen. Lever uw oude paspoort in als u dat bij de aanvraag nog niet heeft gedaan. U heeft 3 maanden de tijd om het paspoort of de identiteitskaart op te halen.

Spoedaanvraag paspoort of ID-kaart

Bij een spoedaanvraag voor 14.00 uur 's middags kunt u uw paspoort of uw identiteitskaart de volgende dag ophalen. 

Bij de aanvraag neemt u mee:    

  • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
  • 1 goedgelijkende kleurenpasfoto die maximaal 6 maanden oud mag zijn op het moment van de aanvraag en die voldoet aan de pasfoto-eisen. Lees meer uitgebreide informatie en wijzigingen in de Fotomatrix model 2020 op Rijksoverheid.nl.   

U betaalt uw paspoort of identiteitskaart contant of met pin bij de aanvraag.

Paspoort of ID-kaart voor minderjarigen

Minderjarigen jonger dan 14 jaar hebben een ID-kaart of paspoort nodig voor de zorg. Zij moeten zich net zoals iedereen kunnen legitimeren als zij zorg nodig hebben. Kinderen die naar het buitenland reizen, hebben ook een eigen ID-kaart of paspoort nodig.

Toestemming ouders nodig bij aanvragen

Kinderen tot 12 jaar hebben voor het aanvragen van een ID-kaart toestemming van beide ouders nodig. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig.

Hierbij geldt:

  • Beide ouders of voogden moeten via het Toestemmingformulier reisdocument 2021 (pdf, 122 kB) schriftelijk toestemming geven.
  • Kinderen moeten een paspoort of identiteitskaart persoonlijk aanvragen, ongeacht hun leeftijd.
  • Komt er geen ouder of voogd meegaat naar de aanvraag? Het kind moet een kopie van het legitimatiebewijs van beide ouders of voogden meenemen.  
  • Komt er één ouder of voogd mee naar de aanvraag? De ouder of voogd brengt een kopie van het legitimatiebewijs van de andere ouder of voogd mee en moet zichzelf kunnen legitimeren.

Verlies of diefstal 

Bij verlies of diefstal van uw paspoort of ID-kaart legt u een verklaring van vermissing af bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Dit doet u om identiteitsfraude te voorkomen. Tegelijkertijd kunt u een nieuw identiteitsbewijs aanvragen. Maak hiervoor wel een afspraak.

De gemeente mag een gevonden paspoort of identiteitskaart niet meer teruggeven aan de eigenaar. Het identiteitsbewijs zal worden vernietigd. 

Krijgt u een nieuw paspoort? Uw burgerservicenummer staat op de achterkant. In leesbare cijfers en in de QR-code.

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Tot en met 30 september 2021 kan dat met uw identiteitskaart. Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een paspoort nodig. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer informatie.