Parkeren in de blauwe zone

In een blauwe zone mag u korte tijd gratis parkeren met een parkeerschijf. Woont of werkt u in een blauwe zone en wilt u langer parkeren, dan kunt u een ontheffing aanvragen. Lees hier hoe het werkt.

Aanvragen ontheffing blauwe zone

Voor een ontheffing van de maximale parkeerduur van de blauwe zone is een beleidslijn vastgesteld. Die houdt in dat u alleen in aanmerking komt voor een ontheffing, als u binnen de blauwe zone woont of werkt, geen parkeermogelijkheid op eigenterrein hebt en ook niet over een andere gereserveerde parkeermogelijkheid beschikt (bijvoorbeeld in een parkeergarage).

De gebieden hebben verschillende criteria. Als u een aanvraag wil indienen voor een ontheffing van de blauwe zone kunt u dat doen door te mailen naar gemeente@ouder-amstel.nl. Dan wordt u een aanvraagformulier verzonden. Na het indienen wordt uw aanvraag getoetst. Als dit akkoord is bevonden kunt u de ontheffingen ophalen bij het gemeenteloket in Ouderkerk aan de Amstel. 

Aan de balie kunt u de ontheffing afrekenen. Per ontheffing betaalt u €45,65 (tarief 2024) aan legeskosten. Dit zijn kosten die de gemeente maakt voor het opmaken van de ontheffing en instandhouding van de blauwe zone.

Overzicht parkeerschijfzones

Ouderkerk aan de Amstel:

In het centrum van Ouderkerk willen we het graag voor iedereen mogelijk maken om boodschappen te doen met de auto. Daarom geldt hier een blauwe zone van maandag t/m zaterdag tussen 08.00-18.00 uur voor de maximale duur van 1,5 uur. 
Bent u bewoner van het centrum en wil u langer parkeren in deze zone, dan kunt u ontheffing aanvragen. Per woonadres is maximaal één ontheffing beschikbaar met voor het hele centrum een maximum van 75 ontheffingen. Als er meer aanvragen zijn dan ontheffingen komt u op een wachtlijst.

plattegrond blauwe zone Ouderkerk aan de Amstel
Afbeelding: plattegrond blauwe zone Ouderkerk aan de Amstel (klik op de afbeelding om te vergroten)

Duivendrecht: 

Heel Duivendrecht valt de blauwe zone. Dat is gedaan omdat veel bezoekers van de stad Amsterdam of reizigers naar Schiphol hun auto parkeerden in de woonwijken. Dit gaf veel parkeeroverlast. Door de blauwe zone mag er voor een beperkte duur worden geparkeerd, waardoor langparkeerders worden geweerd. 
Voor bewoners en ondernemers bestaat een laagdrempelige ontheffingsregeling. Ieder woonadres of bedrijf mag ontheffingen aanvragen voor het langer parkeren in de blauwe zone. Hoeveel ontheffingen u mag aanvragen verschilt per zone.

Afbeelding plattegrond blauwe zone Duivendrecht 
Afbeelding: plattegrond blauwe zone Duivendrecht (klik op de afbeelding om te vergroten)