Lintjesregen: vijf Koninklijke Onderscheidingen in Ouder-Amstel

Woensdag 26 april 2024 heeft burgemeester Joke Geldhof ter gelegenheid van de jaarlijkse Algemene Gelegenheid aan vier inwoners van Ouder-Amstel en een inwoner van Uithoorn mogen vertellen dat Zijne Majesteit de Koning het heeft behaagd om hen te benoemen in een ridderorde. De heren Freek Dokter, Martin den Blanken en Koos van der Vegte en de dames Marjolijn de Nijs en Jozé van der Voort- van der Heijden.
benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De lintjes werden uitgereikt in de trouwzaal van het gemeentehuis in de aanwezigheid van vele gasten.

Burgemeester Geldhof met de groep die Koninklijke onderscheidingen heeft ontvangen4
Foto: Burgemeester Geldhof met de groep mensen die een Koninklijke onderscheiding heeft ontvangen.

De heer Freek Dokter

De heer Dokter is een actieve persoonlijkheid die veel betrokkenheid toont naar de mensen om hem heen. Er zit een dunne scheidslijn in zijn werk als rij-instructeur en de overstijgende activiteiten die hij daarbij laat zien. Zijn brede maatschappelijke verdiensten strekken zich uit over 60 jaar. 

In zijn werk als rijschoolhouder deed hij altijd dat stapje extra om leerlingen gerust te stellen en te zorgen dat zijn hun examen halen. Extra tijd en inzet uiteraard altijd zonder kosten voor de leerling.
De heer Dokter ontpopte zich een leven lang als een vrijwillige duizendpoot, die zich in vele rollen thuis voelt. Kok, Sinterklaas, voetbaltrainer, voorzitter, organisator, Prins Carnaval, hovenier, klusser en reisleider. 
Hij stond klaar als het nodig was voor onder meer de Amstelkerk, school ‘de Kleuterhoeve’, de Christelijke Oranjevereniging en het 4/5 mei comité van Ouderkerk aan de Amstel.

Burgemeester Joke Geldhof: ‘Waar u zich ook voor inzette, altijd zien we een mensenmens. Iemand die zich verdiept in wat een ander nodig heeft en daarnaar handelt. U bent een verbinder en organisator pur sang, een duizendpoot die altijd weer de mouwen opstroopt om te helpen.’

De heer Martin den Blanken

De heer den Blanken zet zich al meer dan 40 jaar in als vrijwilliger voor verschillende organisaties, Nea Handbal. De Katholieke Bond van Ouderen (KBO Noord-Holland) en de Sint Urbanusparochie van Ouderkerk aan de Amstel. 

Ruim 30 jaar deed de heer den Blanken allerlei functies voor de handbalvereniging NEA. Hij coachte jeugdteams, was jaren voorzitter van de jeugdafdeling en organiseerde de schoolhandbaltoernooien en het afsluitende handbalkamp van de vereniging. Daarnaast organiseerde decorandus maar liefst 25 keer de Jantje Betonactie en de Grote Clubactie. 

In zijn rol als lid/bestuurslid van de Katholieke Bond van Ouderen organiseerde decorandus niet alleen het 50- en 60-jarig bestaan maar wist ook menig probleem oplossingsgericht te beslechten. 
Bij de Sint Urbanusparochie is hij onder meer verantwoordelijk voor de collectes en is hij aanwezig bij begrafenissen. 

Burgemeester Joke Geldhof: ‘Meneer den Blanken, Martin, u bent een vrijwilliger die van alle markten thuis is. Maar u bent ook en vooral een hartelijk en toegankelijk mens en makkelijk in de omgang. Iemand die altijd voor iedereen een helpende hand en/of een luisterend oor heeft.'

De heer Koos van der Vegte

De heer van der Vegte wordt een icoon in de luchtvaartwereld genoemd. Decorandus begon zijn carrière als vliegenier op het vliegdekschip Hr.Ms. Karel Doorman en vloog vervolgens in vele verschillende typen vliegtuigen. Ook vloog hij 20 jaar het regeringsvliegtuig en gaf hij les aan Koning Willem Alexander. 

De heer van der Vegte onderscheidde zich als begaafd leermeester en voorvechter en bewaker van veilig vliegen. Hij keek en kijkt niet alleen of het toestel veilig is maar ook naar de veiligheid van de piloot en de veilige omgeving in de cockpit. 

Als adviseur voor de Stichting Aviation Mediators (SAM) verzorgt hij onder meer niet-technische trainingen en ondersteunt hij de Stichting bij conflictbemiddelingen en coachen van piloten en cabinepersoneel. 

De heer van der Vegte was als tester verbonden aan de Eaglet, een klein toestel gemaakt in Nederland. Mede dankzij de bijdrage van decorandus kreeg de Eaglet het bewijs van luchtwaardigheid. In een klein onbekend vliegtuig stappen vraagt moed en stalen zenuwen. Maar de heer van der Vegte werd ook geprezen om zijn integriteit en vakkundigheid.

Momenteel zet de heer van der Vegte zich nog in bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie (elektrische) vliegtuigen binnen Cormorant Seatplanes. Zijn onbezoldigde adviezen zijn van grote waarde bij het ontwerp van dit toestel. 

Burgemeester Joke Geldhof: ‘wat heeft u een geweldig staat van dienst. Een CV als een huis, als betaalde en als onbetaalde kracht.
Nog altijd bent u de steun en toeverlaat voor vele piloten die regelmatig voor moeilijke dilemma’s staan. In de lucht of op de grond u bent een baken waarop velen navigeren.’

Mevrouw Marjolijn de Nijs

Decoranda zet zich al 15 jaar in voor de Reanimatieraad Nederland en de Europese Reanimatieraad. 
Decoranda geeft vele avonden en weekenden les in reanimatie. Daarnaast besteedt zij veel tijd aan het verbeteren van lessen. 
Sinds 2012 is zij ook nationaal cursusleider Basic Life Support vanuit de Reanimatieraad Nederland. In die rol schrijft zij mee aan nieuwe lesplannen en instructeurshandleidingen. Zo zorgt voor evaluaties en stelt plannen, waar nodig bij, op basis van evaluaties.

Sinds 2018 is decoranda lid van de Europese Reanimatieraad. Zij zet zich vrijwillig in als instructeur  Basic Life Support en Pediatric Basic Life Supporten als instructeur/trainer voor basis instructeurcursussen en congressen binnen Europa.
Zij wordt door haar enorme inzet een voorbeeld genoemd voor anderen leden van de internationale reanimatie gemeenschap. 

Burgemeester Joke Geldhof: ‘Vaak zijn mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor anderen zich daarvan niet bewust en doen hun werk in bescheidenheid en op de achtergrond. 
Maar u doet bewonderenswaardig en enorm belangrijk werk, vrijwillig, zonder vergoeding en in uw vrije tijd. Ik ben er trots op dat we u daarvoor vandaag even op de voorgrond mogen zetten.’ 

Mevrouw Jozé van der Voort- van der Heijden

Decoranda zet zich als vrijwilliger al bijna 40 jaar in voor diverse organisaties in Ouderkerk aan de Amstel en Amstelveen. 
Met haar inzet, kennis en kunde is zij van grote waarde geweest voor Ziekenhuis Amstelland. Naast de werkzaamheden behorende bij de functie deed zij talloze belangrijke extra taken waarvoor vanuit het team weinig animo was. Zij maakte deel uit van de klachtencommissie ongewenst gedrag, zette zelfstandig de medische bibliotheek op en was actief bij het opleiden en begeleiden van co-assistenten. 
Mede dankzij haar tomeloze inzet heeft Ziekenhuis Amstelland diverse malen de prijs gekregen voor het beste co-schap. 

Daarnaast was decoranda jaren actief als vrijwilliger, lid kaderinstructeur, instructeur reanimatie, voorzitter en secretaris van de EHBO vereniging Ouderkerk aan de Amstel. 

Als voorzitter van de Stichting Cultuurplatform Ouder-Amstel is decoranda betrokken bij overleggen van verenigingen en instellingen, initiator van diverse culturele evenementen en projecten en adviseert de gemeente over kunst en cultuur. Haar betrokkenheid zorgde onder meer voor tentoonstellingen van meester-aquarellist Ton Albers, aankoop en herstel van het schilderij ‘gezicht op Ouderkerk aan de Amstel’ van Jacobus Stork (ca 1660) en aankoop en restauratie van het schilderij van Hendrik Kruimel, Ouderkerk aan de Amstel, gezicht op Driemond (ongeveer 1812). 
Haar ongekende inzet om het archief en nalatenschap van Ton Albers aan de Stichting Erfgoed Ouder-Amstel laat zien dat decoranda het cultureel erfgoed van Ouder-Amstel een warm hart toedraagt. 

Tot slot is decoranda bezig met het werven van fondsen voor de Stichting Vollebregt, om het monumentale Vollebregtorgel van de Urbanuskerk in Ouderkerk aan de Amstel te restaureren en te onderhouden. Zij organiseert onder meer muziekconcerten en treedt zelf op als gastvrouw. 

Sinds 2022 is zij secretaris van de Stichting Urbanus Parochie. Ze regelt onder meer Open Huis Dagen van de kerk, de jaarlijkse Amstellanddag en Open Monumentendag. Verder maakt zij zich sterk voor een nieuwe bestemming van de Urbanusparochie waarbij de monumenten met nieuwe functies behouden kunnen blijven en er geen afhankelijkheid is van een projectontwikkelaar. 

Burgemeester Joke Geldhof: ‘Mevrouw van de Voort, uw activiteiten zijn er eindeloos veel. Uw doortastendheid maakt u behalve een bezige bij, ook een beetje tot een pitbull. Als u uw tanden in een project zet, dan laat u niet los voordat het een succes is. 
Wat u ook doet, u blijft daarbij uzelf, vriendelijk en steeds bereid tot dat stapje extra, dat uurtje meer om een ander te helpen of om een project te laten slagen. 
U bent een voorbeeld voor velen. Als Ouder-Amstel mogen we heel blij zijn dat u ooit de weg van Schijndel naar Ouderkerk aan de Amstel heeft gevonden.’