Textiel

In Nederland gebruiken we veel textiel. Met textiel bedoelen wij niet alleen (werk)kleding, maar ook beddengoed en gordijnen. De ecologische voetafdruk van textiel is groot en de arbeidsomstandigheden vaak slecht. Genoeg redenen om nog eens extra na te denken (nieuwe) kleding wel nodig heeft en wat u met uw oude of gebruikte kleding en textiel doet.

Kleding en schoenen die u zelf niet meer draagt en ook uw vrienden of familie niet blij mee kunt maken, kunt u bijvoorbeeld verkopen of anders inleveren bij kringloopwinkels of de textielbak. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak. Kleding en schoenen die nog goed zijn, worden hergebruikt. Is het niet meer draagbaar, dan worden de materialen gerecycled. Van linnengoed en versleten of gescheurde kleding worden bijvoorbeeld poetslappen, isolatiemateriaal of vulling van autostoelen gemaakt. Steeds vaker worden gerecyclede vezels in nieuwe stoffen verwerkt. Verspreid in de gemeente staan textielcontainers waar u kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die niet in de buurt zijn, kunt u het naar de milieudepot brengen. 
Kijk ook op: ouder-amstel.nl/Textiel.

Textiel Race

De gemeente Ouder-Amstel organiseert samen met het bedrijf Race Against Waste de Textiel Race. Het is een wedstrijd tussen basisscholen om zoveel mogelijk oude kleding en textiel uit de buurt op te halen en te repareren.
Basisscholen in Ouder-Amstel gaan de strijd aan met basisscholen uit Uithoorn en Diemen. Door mee te doen leren kinderen over het circulair omgaan met textiel. Ze krijgen een leuke les op school waarin ze leren waar ze hun textiel kunnen inleveren. Maar ook wat er bijvoorbeeld nodig is om een spijkerbroek te maken. Daarna gaan ze praktisch aan de slag door textiel in te zamelen en te repareren. Zo helpen ze mee aan het hergebruik van waardevolle stoffen en maken ze het inzamelen gemakkelijker voor buurtbewoners.

De Textiel Race vindt plaats van 3 tot 27 juni 2024. Wilt u meer informatie? Kijk dan op de website van de Textiel Race.