Besluitenlijst 22 april 2025
Aanwezig:
S.C.T. de Roy van Zuidewijn-Rive, burgemeester
V.L.M. Frequin, wethouder
H.M. Spil, wethouder
A.J.E. van der Werf, gemeentesecretaris
Financiële Verrekening voor Statushouders van Gemeente Amsterdam in De Nieuwe Kern
In De Nieuwe Kern worden 330 flexwoningen geplaatst voor een periode van 15 jaar. Hierin worden diverse doelgroepen gehuisvest uit Ouder-Amstel maar ook circa 120 statushouders uit de taakstelling van de gemeente Amsterdam. Het effect hiervan is een verhoging in de kosten voor sociale voorzieningen. Om deze stijging in kosten tegen te gaan worden deze kosten doorberekend aan de gemeente Amsterdam via een verrekeningsregeling welke wordt voorgelegd aan het college van Ouder-Amstel en de gemeente Amsterdam.
Besluit
- In te stemmen met de wijze van verrekening van de kosten voor voorzieningen binnen het sociaal domein voor de statushouders uit de Amsterdamse taakstelling.
- In te stemmen met de aan gemeente Amsterdam voor te leggen inhoud van de financiële bijlage die voor besluitvorming ook wordt voorgelegd aan het college van de gemeente Amsterdam.
Instemmen ontwerp archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart
Er is een archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart voor gemeente Ouder-Amstel opgesteld. De kaart met de toelichting geeft een overzicht van de bekende archeologische waarden en de verwachte archeologische waarden. Daarnaast geeft de kaart voor elke locatie in de gemeente aan hoe om te gaan met archeologie bij ruimtelijke ingrepen. Dit schept duidelijkheid en hiermee wordt onnodig archeologisch onderzoek en vernietiging van waardevolle archeologische resten voorkomen. Voor het omgevingsplan is het van belang om een actueel en deskundig archeologiebeleid te hebben vastgesteld. Het concept is tot stand gekomen met input van de historische verenigingen.
Er ligt nu een ontwerp archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart, die vrijgegeven wordt voor terinzagelegging. Gedurende een periode van 6 weken kan een ieder zienswijzen indienen. Met een raadsbericht informeert het college de raad over de terinzagelegging van de verwachtings- en beleidsadvieskaart en het vervolgproces.
Besluit
- Kennis te nemen van en in te stemmen met het ontwerp van de archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart Ouder-Amstel.
- De archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart vrij te geven voor terinzagelegging voor een periode van 6 weken op basis van afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht.
- De raad met een raadsbericht hierover te informeren.
Schriftelijke vragen naar aanleiding van bermonderhoud Randweg in Duivendrecht
Door GroenLinks en PvdA zijn schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het bermonderhoud aan de Randweg in Duivendrecht.
Besluit
In te stemmen met het beantwoorden van de schriftelijke vragen van GroenLinks en PvdA naar aanleiding van het bermonderhoud aan de Randweg in Duivendrecht.
Schriftelijke vragen OAA inzake OBA
Ouder-Amstel Anders heeft schriftelijke vragen gesteld over OBA.
Besluit
In te stemmen met de beantwoording en verzending naar de raad.
Verkoop van een perceel grond bij Basilicumhof 26
De bewoner van Basilicumhof 26 heeft de gemeente verzocht de grond tussen hun achtertuin en de woning Basilicumhof 58 te mogen kopen. Gelet op de eerder aangenomen motie van 13 december 2022, stelt het college de raad in de gelegenheid tot het indienen van wensen en bedenkingen voor de verkoop van een strook grond gelegen aan de achterzijde van het adres Basilicumhof 26 te Duivendrecht, ter grootte van ca. 25 m2 aan de bewoners van de genoemde woning. De waarde van de grond bedraagt € 235,52 per m2, kosten koper
Besluit
- De raad te informeren over het verzoek tot verkoop van een perceel grond van 25 m2 aan de bewoners van Basilicumhof 26, en de gelegenheid te geven tot het indienen van wensen en bedenkingen
- Indien de raad geen wensen en bedenkingen heeft, een strook grond gelegen achter de woning Basilicumhof 26 te Duivendrecht, ter grootte van 25 m2, te verkopen aan de bewoner van de genoemde woning.
Beleidsregels Tijdelijke regeling alleenverdienersproblematiek gemeente Ouder-Amstel
De alleenverdienersproblematiek is een situatie waarbij een (echt)paar door een samenloop van wet- en regelgeving te weinig toeslagen ontvangt en daarmee onbedoeld op een besteedbaar inkomen onder het bestaansminimum uitkomt. Deze problematiek is ontstaan bij het afbouwen van de uitbetaalbaarheid van de algemene heffingskorting (AHK) aan de minstverdienende partner (ook wel de overdraagbaarheid van de AHK genoemd). Een samenloop van fiscaliteit, sociale zekerheid en toeslagen pakt voor deze groep alleenverdieners nadelig uit, waardoor zij toeslagen mislopen. Als gevolg zijn er huishoudens met een WW-, arbeidsongeschiktheids-, Wajong- of ziektewetuitkering die netto minder overhouden dan de bijstandsnorm voor (echt)paren en de (maximale) toeslagen die op hun situatie van toepassing zijn. Deze huishoudens leven dan onder het bestaansminimum. Gemeenten ondersteunen deze huishoudens tot er in 2028 een definitieve oplossing via een fiscale regeling komt. Voor 2025, 2026 en 2027 is de Wet tijdelijke regeling alleenverdienersproblematiek (Wtrap) ingevoerd. Gemeenten krijgen daarmee de bevoegdheid om voor 2025, 2026 en 2027 een vaste tegemoetkoming te verstrekken aan alleenverdienende huishoudens. Voor periode 2022, 2023 en/of 2024 was dit al mogelijk, namelijk een compensatie in de vorm van individuele bijzondere bijstand. De compensatie wordt ambtshalve toegekend. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf een aanvraag te doen.
Besluit
De beleidsregels Tijdelijke regeling alleenverdienersproblematiek gemeente Ouder-Amstel met terugwerkende kracht, per 1 januari 2025, vast te stellen.
Financieel Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Ouder-Amstel 2025
In 2023 is voor het laatst het financieel besluit maatschappelijke ondersteuning van de gemeente Ouder-Amstel vastgesteld. De versie van 2023 is verouderd, omdat de indexering van de tarieven onder kopje 1.7 en 2 niet zijn doorgevoerd. Voorgesteld wordt om het financieel besluit met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025 aan te passen.
Besluit
- Het Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Ouder-Amstel 2025 met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2025 vast te stellen.
- Het financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Ouder-Amstel 2023 in te trekken.
Aanvullende informatie eerste wijzigingsbesluit omgevingsplan
Nadat de stukken voor het eerste wijzigingsbesluit van het omgevingsplan door het college aan de gemeenteraad waren aangeleverd, heeft de Vervoerregio Amsterdam laten weten dat de reeds aangeleverde regels op twee onderdelen nog een kleine aanvulling behoeven. Deze aanvullingen zijn:
- het aanvullen van het oogmerk in artikel 4.2 met ‘het doelmatig beheer van een lokale spoorweg’; en
- het opnemen van specifiek overgangsrecht voor het beperkingengebied van de lokale spoorweg. Met het opnemen van overgangsrecht is de vergunningplicht voor een reeds bestaand bouwwerk binnen het beperkingengebied niet nodig.
Besluit
Kennis te nemen van, en in te stemmen met:
- de aangepaste ‘Nota van zienswijze en wijzigingen’, waarin de volgende aspecten aanvullend zijn opgenomen;
a. het aanvullen van het oogmerk in artikel 4.2 met ‘het doelmatig beheer van een lokale spoorweg’ en
b. het opnemen van specifiek overgangsrecht voor het beperkingengebied van de lokale spoorweg;
- het wijzigingsbesluit van het omgevingsplan, onderdeel “voorbereidingsbesluiten, beperkingengebied lokale spoorweg en bodem” conform de voorgestelde aanvullingen aan te passen;
De gemeenteraad voor te stellen om:
- de aangepaste ‘Nota van zienswijze en wijzigingen’ vast te stellen; en
- het wijzigingsbesluit van het omgevingsplan, onderdeel “voorbereidingsbesluiten, beperkingengebied lokale spoorweg en bodem” conform de voorgestelde aanvullingen vast te stellen.
Zelfevaluaties BRP en Reisdocumenten 2024
Ieder jaar voeren gemeenten de Zelfevaluatie BRP en Zelfevaluatie Reisdocumenten uit. Dit zijn verplichte onderzoeken om te controleren of de processen rondom de Basisregistratie Personen (BRP) en reisdocumenten aan de wettelijke eisen voldoen. Gemeente Ouder-Amstel scoort voor het onderzoek naar de BRP 94% en voor het onderzoek naar de reisdocumenten BRP 96%. Door vaststelling van (de uittreksels van) de resultaten van het onderzoek voldoet de gemeente aan de Wet Basisregistratie Personen (BRP) en de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001 (PUN).
Besluit
- De managementrapportage Zelfevaluatie Basisregistratie Personen 2024 (overgelegde bijlage 1A) en de managementrapportage Reisdocumenten 2024 (overgelegde bijlage 1B) vast te stellen.
- Met de uittreksels Zelfevaluatie BRP 2024 (overgelegde bijlage 2A) en Reisdocumenten 2024 (overgelegde bijlage 2B) te verklaren dat de evaluaties over het jaar 2024 zijn uitgevoerd.
- Kennis te nemen van het verslag Volwassenheid BRP 2024 (overgelegde bijlage 1C).
Wederzijdse informatie
- Burgemeester De Roy van Zuidewijn-Rive heeft de Vitaliteitsochtend Coherente Duivendrecht geopend.
- Burgemeester De Roy van Zuidewijn-Rive heeft een gesprek met inwoner M. B. gehad.
- Burgemeester De Roy van Zuidewijn-Rive heeft een kennismaking met burgerraadslid J. H. gehad.
- Burgemeester De Roy van Zuidewijn-Rive heeft het 100 dagen gesprek met fractievoorzitters gehad.
- Burgemeester De Roy van Zuidewijn-Rive heeft kennisgemaakt met het sectorhoofd en zijn plaatsvervanger van de politie District Oost.
- Burgemeester De Roy van Zuidewijn-Rive heeft het Paas event bij Entrada 700 bezocht.
- Wethouder Frequin heeft Bestuurlijk Overleg GR OGZ Amstelland bijgewoond.
- Wethouder Frequin heeft gesproken met bestuur Volleybal Vereniging Ouderkerk.
- Wethouder Frequin heeft Pasen event Entrada bijgewoond en daar kort gesproken.
- Wethouder Frequin heeft Bijeenkomst industrieel bouwen bijgewoond. In provinciehuis Haarlem.
- Wethouder Spil heeft met de burgemeester een bezoek gebracht aan de Democracity, leerlingen van het Kofschip kregen les in de raadszaal over democratie.
- Wethouder Spil heeft bestuursoverleg bij AM Match gevoerd.
- Wethouder Spil heeft als toehoorder de 2e inloopavond Rondehoep Oost en West, Waterschap bezocht.