Vaststelling bestemmingsplan ‘Duivendrechtsevaart Zuid’

Burgemeester en wethouders van Ouder-Amstel maken bekend dat de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Duivendrechtsevaart Zuid’ op 30 november 2023 heeft vastgesteld. Dit doen zij volgens artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening.

BestemmingsplanOp 10 mei 2023 heeft de Raad van State het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Duivendrechtsevaart’ in z’n geheel vernietigd. Het besluit tot vaststelling was op 27 januari 2022 genomen door de gemeenteraad van Ouder-Amstel. Uit de uitspraak blijkt dat de vernietiging inhoudelijk uitsluitend gericht was op het gebruik van de kade als tuin (inclusief de bebouwing). Met de uitspraak is het hele plan vernietigd, waarmee (onbedoeld) ook de positieve bestemming van de woonboten is vernietigd. 

Met het bestemmingsplan ‘Duivendrechtsevaart Zuid’ worden toekomstige ligplaatsen aan de Pieter Braaijweg positief bestemd. Dit is de alternatieve locatie voor de zes woonboten aan de Spaklerweg 54, 56 en 58 en de Van der Madeweg 38A, 38B en 38C. De huidige locaties van deze woonboten hebben een voorlopige bestemming van vijf jaar gekregen.

Ter inzage

Het bestemmingsplan ‘Duivendrechtsevaart Zuid’ met de bijbehorende stukken liggen met ingang van donderdag 14 december 2023 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis van Ouder-Amstel, Vondelstraat 1 te Ouderkerk aan de Amstel. Deze stukken inzien kan alleen op afspraak. Een afspraak maken kan online via www.ouder-amstel.nl/afspraakmaken of telefonisch via (020) 496 21 21. Het plan is ook digitaal in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl (NL.IMRO.0437.BPDvaartZuid -VG01).

Beroep en voorlopige voorziening

Tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan kunnen de volgende (rechts)personen beroep instellen: 

  • belanghebbenden;
  • niet-belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend;
  • niet-belanghebbenden van wie redelijkerwijs niet verwacht kon worden dat zij een zienswijze hebben ingediend.

Beroep kan ingesteld worden gedurende de terinzagelegging van zes weken bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Degene die beroep heeft ingesteld, kan de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Als het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist. 

Aan zowel het instellen van beroep als het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden. 
Het beroep of het verzoek om voorlopige voorziening moet gericht worden aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Ook bestaat de mogelijkheid om deze digitaal in te dienen via digitaalloket.raadvanstate.nl

Voor informatie over de beroepsprocedure kan contact worden opgenomen met de gemeente via (020) 496 21 21 of gemeente@ouder-amstel.nl.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet.