Wat is Buurbouw

Buurbouw is een samenwerking tussen gemeente Ouder-Amstel, aannemerscombinatie VeenIX en Rijkswaterstaat waarbij het uitgangspunt voor Buurbouw is dat wij samen optrekken met (buurt-) bewoners tijdens de bouwfase van het A9-project. We zijn ons als projectorganisatie bewust dat we jarenlang te gast zijn in Ouder-Amstel voor de werkzaamheden aan de A9 en dat er flink wat op de schop gaat. Buurbouw is een platform om omwonenden te faciliteren met initiatieven of ideeën tijdens en door de uitvoering.


Afbeelding: Flyer Buurbouw voorkant


Afbeelding: Flyer Buurbouw achterkant

Een megaproject zoals A9BAHO brengt met zich met mee dat wij een groot netwerk in de omgeving hebben en er is veel (technische) kennis aanwezig wanneer er volop wordt gebouwd.  Een project van grote omvang biedt allerlei mogelijkheden voor de omgeving en wordt samen bepaald met de mensen die er wonen en werken. In jouw ideeën en initiatieven zijn we dan ook geïnteresseerd: Een pop-up kofferbakrestaurant voor de bouwvakkers, een kunstproject of een workshop van een van onze techneuten? Wij staan voor alles open. Wij delen dit graag om jouw idee of initiatief verder te helpen. Jij voert je eigen idee uit en wij ondersteunen waar we kunnen. Dat is Buurbouw!

Buurbouw werd al succesvol toegepast bij een ander project van het programma Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA) - en nu is Buurbouw met de start van de werkzaamheden in Ouder-Amstel ook hier actief. We gaan aan de slag met ideeën en suggesties die buurtbewoners en belanghebbenden voorleggen, om zo een meerwaarde te creëren voor de omgeving in de uitvoeringsfase van het project. Vaak zien we dat we echt een bijdrage kunnen leveren aan wensen van omwonenden. We zijn niet alleen die grote overheid die eenzijdig een project komt uitvoeren: we willen het echt samen doen. 

Buurbouw helpt

Buurbouw heeft, mede door de coronacrisis, een soort soft-start gekend, maar toch werden al diverse activiteiten ontplooid en initiatieven uitgewerkt. Een van de initiatieven tot zover is dat bij de omlegging van de Polderweg 21 knotwilgen verwijderd moesten worden. Deze knotwilgen zijn uitgegraven en zullen in overleg met de bewoners en de samenwerkingspartners een nieuwe plek krijgen binnen de gemeente.

Er zijn al veel meer Buurbouw-initiatieven geweest en nieuwe liggen in het verschiet. Meer weten en ook suggesties indienen die een maatschappelijke meerwaarde hebben tijdens de bouwfase van de A9? Bij Buurbouw zijn ideeën, groot en klein, welkom! Kijk snel op buurbouw.nl voor alle informatie.