Pilot vroeg er op af

Door samen te werken met woningcorporatie Eigen Haard, zorgverzekeraars, Waternet en energiebedrijven wil de gemeente Ouder-Amstel mensen met betalingsachterstanden in een vroeg stadium in beeld krijgen. Daarom werken de partijen vanaf NU samen mee aan de proef ‘Vroeg er op af’.

pilot vroeg er op af

Wanneer een inwoner de rekening van meerdere vaste lasten een tijdje niet betaald heeft, gaat er een melding naar de gemeente. Het team ‘Vroeg Eropaf’ - een medewerker van de gemeente en maatschappelijk werk- gaan vervolgens op huisbezoek om hulp aan te bieden. Wethouder Axel Boomgaars: ,,We willen voorkomen dat inwoners met een kleine achterstand in een situatie terecht komen dat de financiële situatie niet meer te overzien is. Ervaring leert dat mensen pas om hulp vragen als de schuld al fors opgelopen is. De schuld waarmee inwoners bij schuldhulpverlening aankomen is gemiddeld 43 duizend euro. Dat kan je niet eenvoudig meer oplossen.” 

Als vaste lasten, zoals huur, premie zorgverzekering, energie, gas en water, niet meer of niet op tijd worden betaald, dreigt huisuitzetting of afsluiting van gas, water en licht. Boomgaars: ,,Deze financiële problemen zorgen voor veel stress binnen een huishouden, waardoor ook andere problemen kunnen ontstaan. Door betalingsachterstanden eerder aan te pakken, zijn er meer mogelijkheden voor hulp en wordt erger voorkomen.”

De medewerkers van ‘Vroeg Eropaf’ bezoeken inwoners thuis. De inwoner krijgt hulp aangeboden op het gebied van financiën, maar ook andere hulp kan worden ingezet. De hulp van het Vroeg Eropaf team is gratis en niet verplicht.

Privacy

De gemeente mag de betalingsachterstanden van deze belangrijke vaste lasten verzamelen. Leveranciers van gas, water en energie zijn zelfs wettelijk verplicht om dreigende afsluitingen aan de gemeente te melden. De gemeente moet wel zorgvuldig met de gegevens omgaan. Het doel is om inwoners te ondersteunen en vroegtijdig hulp aan te bieden en daarom heeft de gemeente de informatie nodig. Zonder toestemming van de inwoner mag de gemeente de gegevens niet delen. Ook de hulp is niet verplicht.

Lees: Privacyverklaring Pilot Vroeg er op af_Ouder Amstel 2019 (pdf, 220 kB)

Meer informatie

Lees ook: Andere werkwijze pilot ‘Vroeg er op af’ door corona.