Ondersteuningsverklaring

Een politieke partij of groepering die mee wil doen aan de verkiezingen heeft soms ondersteuningsverklaringen nodig. Met een ondersteuningsverklaring maakt u de deelname van een politieke partij of groepering aan een verkiezing mogelijk.

Een ondersteuningsverklaring is nodig voor een partij of groepering die:

  • voor het eerst meedoet aan de verkiezingen
  • bij de vorige verkiezingen geen zetel behaald heeft
  • geen partijnaam geregistreerd heeft (blanco lijst)

Voorwaarden 

U mag een ondersteuningsverklaring laten controleren als:

  • de partij meedoet aan de verkiezingen
  • u mag stemmen voor de verkiezingen waar de partij aan meedoet

U kunt maximaal één ondersteuningsverklaring laten controleren.

Aanpak 

U dient de originele door de partij verstrekte Verklaring van ondersteuning (model H4) mee te nemen en een geldig legitimatiebewijs. De ondertekening vindt aan de balie plaats, in het bijzijn van een aangewezen ambtenaar van de afdeling burgerzaken. U krijgt de gewaarmerkte verklaring gelijk weer mee. 

U kunt op afspraak terecht op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur en op woensdag van 08.00 tot 12.00 uur en 13.30 tot 17.00 uur.

Indien u hier meer informatie over wilt kunt u contact opnemen met de afdeling burgerzaken via telefoonnummer (020) 496 21 21.

Termijn 

U kunt een ondersteuningsverklaring afleggen van maandag 25 september 2023 tot en met maandag 9 oktober 2023. Op woensdag 11 oktober en donderdag 12 oktober 2023 van 9.00 tot 17.00 uur is er een mogelijkheid tot het herstellen van verzuimen.