Trouwen en geregistreerd partnerschap

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, geeft u uw plannen schriftelijk door aan de gemeente waar u de ceremonie wilt laten plaatsvinden. Dat kan minimaal 2 weken tot maximaal 1 jaar vóór het huwelijk of het geregistreerd partnerschap.

U maakt afspraken met de gemeente over het sluiten van uw huwelijk of het registreren van uw partnerschap. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip, maar ook over hoe de ceremonie eruit komt te zien. 

De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan. U mag trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan als u:

  • 18 jaar of ouder bent;
  • Niet met iemand anders bent getrouwd;
  • Niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap heeft;
  • U niet te dicht verwant bent aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus. Bent u derde- of vierdegraadsfamilie, zoals tante of neef? Dan kunt u wel trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. U moet dan allebei verklaren dat u vrijwillig met elkaar trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat;
  • Niet onder curatele staat. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Bij een geregistreerd partnerschap is een jawoord niet verplicht, maar het kan wel. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn als u uw handtekening zet bij de huwelijksvoltrekking of de partnerschapsregistratie. De getuigen moeten minimaal 18 jaar zijn. Ook mogen getuigen buiten Nederland wonen en een andere nationaliteit hebben. Als u eigen getuigen regelt, zijn er geen kosten aan verbonden.

(tarieven 2022)

Kosten voor huwelijksvoltrekking en geregistreerd partnerschap in het gemeentehuis : 

Maandag 10.00 tot 11.00 uur   kosteloos

Maandag t/m vrijdag                € 415,00

Zaterdag                                 € 675,00

Kosten voor huwelijksvoltrekking en geregistreerd partnerschap op een eigen gekozen locatie:

Maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 18.00 uur  € 415,00

Maandag t/m vrijdag tussen 18.00 en 21.00 uur

en zaterdag tussen 11.00 en 21.00 uur                € 675,00

Trouw-/partnerboekje                                           € 25,50

Een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente kan uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk. Neem contact op met de gemeente waarin u de omzettingsakte wilt tekenen. Dat kan bij elke gemeente in Nederland. Contact met de gemeente Ouder-Amstel via (020) 496 21 21.