Voorkom een boete, breng afval naar de juiste plek

De gemeente krijgt regelmatig klachten over afval dat naast de ondergrondse containers wordt neergezet. Medewerkers van handhaving maken vaak een ronde door de gemeente. De afgelopen maanden waren er vanwege corona andere prioriteiten, maar vanaf nu gaan ze meer de straat op, en met de invoering van diftar gaat er fulltime iemand aan de slag. Als een handhaver weet wie de rommel heeft achtergelaten, kan degene van wie het afval is een boete verwachten van minstens € 90.

Afgelopen week ging wethouder Axel Boomgaars zelf mee met de handhavers: “Afval naast de container is een grote ergernis in onze gemeente en dat snap ik heel goed. Iedereen wil een schone leefomgeving zonder troep. Ook in de ronde die ik met de handhavers maakte zijn meerdere boetes uitgedeeld en we blijven daar de komende maanden streng op. Wees nou slim, en neem die kleine moeite om je huisvuil of grofvuil op de juiste manier in te leveren of aan te bieden.”  

Wethouder Axel Boomgaars met handhavers bij afvalcontainer
Foto: Wethouder Axel Boomgaars met handhavers bij een afvalcontainer.

Hoe houden we samen Ouder-Amstel schoon?

Het overgrote deel van de troep die naast de containers wordt gezet zijn grofvuil of kartonnen dozen. Hier een paar tips om van je afval af te komen en geen boete te riskeren:

  • Maak kartonnen dozen klein zodat de papiercontainers minder snel vol zitten of verstopt raken;
  • Veel mensen sparen hun grote rommel op tot in het weekend, waardoor er dan soms gebrek aan ruimte is. Doordeweeks is er vaak al meer ruimte;
  • Lever grofvuil, tuinafval en klein chemisch afval gratis in bij het milieudepot in Ouderkerk aan de Amstel en in Duivendrecht
  • U kunt grofvuil ook laten ophalen. Dit gebeurt iedere woensdag. Het aanmelden kan tot uiterlijk dinsdag 12.00 uur. Via DigiD kunt u uw grofvuil opgeven. Beschikt u niet over een computer dan kunt u ook bellen met ons Klantenservicepunt, telefoon (020) 496 21 21. Voor het ophalen worden kosten berekend. Deze zijn in 2021 per m3, of een gedeelte daarvan, € 37,12. Grof tuinafval en losse delen grofvuil moeten gebundeld worden aangeboden. De inzameling start vanaf 07.00 uur.
  • Normaal huisvuil hoort in de ondergrondse container. Is deze vol? Maak dan een melding via de Makkelijk melden App of bel tijdens kantoortijden naar (020) 496 21 21. Kijk of er een andere container in de buurt is waar u uw afval in kwijt kunt op www.ouder-amstel.nl/milieuparkjes. 

Kijk voor meer informatie over afvalinzameling op www.ouder-amstel.nl/afval.