Concepttarieven diftar bekend: vijftig cent per keer dat de container opengaat

De gemeenteraad van Ouder-Amstel bespreekt in juni de concepttarieven voor het wegbrengen van afval in het nieuwe diftarsysteem per 2022. Met een basistarief van iets meer dan € 260 en een prijs van € 0,50 per keer dat de container opengaat, hebben inwoners meteen de kans om goedkoper uit te zijn dan in het systeem van vaste tarieven. De tarieven moeten nog verder worden doorgerekend en in december worden deze definitief vastgesteld.

In zijn algemeenheid worden de kosten van afval in Nederland steeds hoger. Specifiek in Ouder-Amstel maken de kosten voor het verwerken van restafval, de belasting op het verbranden van afval, en een komende CO2-heffing dat de prijzen stijgen. Deze kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid restafval dat wordt weggebracht. In het oude systeem zou dit in 2022 leiden tot een tarief van bijna € 290 voor eenpersoonshuishoudens en € 330 voor meerpersoonshuishoudens. Door de financiële prikkel van diftar, waardoor inwoners minder afval wegbrengen, kan dat bedrag omlaag: elk adres betaalt in 2022 een vast bedrag van zo’n € 260 en € 0,50 per keer dat ze de container gebruiken. Het gaat om een voorlopig voorstel waar nog verder op doorgerekend moet worden.

Wethouder Axel Boomgaars van duurzaamheid en milieu legt uit: “Bewust omgaan met afval gaat lonen in Ouder-Amstel. Eenpersoonshuishoudens gaan vanaf volgend jaar gemiddeld al besparen met één zak afval per week. Meerpersoonshuishoudens kunnen tot zo’n 2,5 zak per week wegbrengen en besparen. Helaas brengen meerpersoonshuishoudens nu nog meer afval weg waardoor zij het eerste jaar gemiddeld nog iets duurder uit zijn bij onveranderd aanbod. Het zijn nog voorlopige berekeningen die wat kunnen veranderen, maar na het tweede jaar gaan de besparingen voor iedereen steeds groter worden.”

Het tarief per keer dat de container opengaat is zeker in het eerste jaar een stuk lager dan andere gemeenten met diftar. Dat komt allereerst omdat inwoners hun restafval vanaf volgend jaar samen met PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartonnen) gaan wegbrengen. Het PMD wordt bij het afvalverwerkingsbedrijf machinaal nagescheiden. De gemeente wil inwoners alleen laten betalen voor het gedeelte restafval. Daarnaast wil het college van B&W iedereen voorzichtig aan het nieuwe systeem laten wennen. Boomgaars: “Ieder jaar moeten we opnieuw kijken naar de tarieven. Het is realistisch dat we de volgende jaren het basistarief verder omlaag brengen en het variabele tarief omhoog, zodat inwoners op die manier nog meer kansen krijgen om te besparen.”

Behandeling in de commissie 17 juni

De bespreking van de concepttarieven in de gemeenteraad vindt plaats op donderdag 17 juni in de commissie Ruimte. Daar wordt onder andere ook gesproken over voorstellen om minima, mensen met medisch afval en zwerfafvalprikkers in hun kosten te compenseren, als ook de acties die de gemeente gaat ondernemen om zwerfafval tegen te gaan en hoe geëvalueerd gaat worden. De bijbehorende stukken zijn te vinden op vergaderstukken. Na een verfijning van de berekeningen stelt de gemeenteraad de tarieven definitief vast aan het eind van het jaar. Voor meer informatie over diftar kijk ook de speciale pagina over diftar.