Warmtelekken woning gevonden met infraroodscan

Afgelopen najaar heeft het Regionaal Energieloket twee gratis infraroodscans onder inwoners van Ouder-Amstel verloot. Een infraroodscan maakt warmtebeelden van een woning. Zo kan snel achterhaald worden of er plekken zijn in de woning waar onnodig warmte verloren gaat. Met die informatie kan de bewoner gericht aan de slag met het isoleren van de woning. Naast een besparing op de stookkosten zorgt dit ook voor meer wooncomfort.

De afgelopen weken zijn de infraroodscans bij de twee winnaars uitgevoerd. Enkele reacties: “Het mooie van een warmtescan is dat het een hele mooie routekaart vormt voor de verduurzaming van je huis”, vertelde de eerste winnaar. Winnaar twee gaf aan; “De infraroodscan heeft me meer richting gegeven bij wat ik in welke volgorde ga aanpakken. Het is leuk om zoveel tips over mijn eigen situatie te krijgen en te leren dat ik niet alles in één keer hoef te doen.”

Enkele tips van energieadviseur Roeland die de warmtescans heeft uitgevoerd; “Een scan geeft een goed beeld van waar de warmtelekken in een woning zitten. Sommige oplossingen zijn laagdrempelig en andere oplossingen vereisen wat meer aanpassingen. Met die kennis kun je gefaseerd je woning aanpassen.

Een (sier)schoorsteen beter afsluiten draagt direct bij aan te tegengaan van warmteverlies. Dat geldt ook voor veel voordeuren die vaak warmtelekken kennen. 
Als je bezig gaat met het vervangen van glas, onderzoek dan ook meteen het vervangen van je kozijnen. Kozijnen zijn al snel 20% tot 30% van het totale oppervlak. Bij slechte isolatie van kozijnen gaat daarom ook hier warmte verloren. Het is dan slim om de klus in een keer uit te laten voeren.”

Regionaal Energieloket helpt u graag

Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw woning, neem dan contact op met het Regionaal Energieloket. Een overzicht van de adviesmogelijkheden vindt u op hun website: www.regionaalenergieloket.nl U kunt ook mailen naar projecten@regionaalenergieloket.nl of bellen met (088) 525 41 10.

Het Regionaal Energieloket is opgericht door en voor gemeenten. Het energieloket werkt in opdracht van gemeente Ouder-Amstel. Zij zijn in het bijzonder belast met het informeren van inwoners over duurzame maatregelen voor de woning én collectieve projecten in de gemeente.