Maak van het wandelstokje een boom

Recent is in Ouder-Amstel een project gestart om samen wandelen te stimuleren. Het idee is dat je via een estafettestokje een ander uitnodigt met hem of haar te wandelen. Een initiatief van Dineke Wisselink, die ook het fraai vormgeven wandelstokje ontwierp en met haar idee beoogt mensen op een ludieke, vrijblijvende en gezonde manier met elkaar in contact te brengen. De regionale zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid sponsort het plan. Ook wethouders Rineke Korrel en Barbara De Reijke zijn erg enthousiast.

Onder meer de lokale welzijnsorganisatie Coherente en de vrijwilligersorganisaties zien dat het in deze tijd voor veel mensen moeilijk is om met elkaar in contact te komen. “Aan het begin van de coronacrisis werden er veel activiteiten georganiseerd, maar naarmate de periode langer wordt, zien we dat de rek er een beetje uitgaat. Dit wandelstokje helpt om makkelijk contact te maken en te blijven wandelen,” aldus Rineke Korrel, wethouder welzijn. Samen met wethouder Barbara de Reijke van sport, omarmt ze het initiatief dan ook van harte. De Reijke: “We maken ons zorgen en zien dat mensen minder actief zijn. Dit heeft onder meer tot de nodige inmiddels bekende coronakilo’s geleid. Het is dan belangrijk ook nu er een heleboel niet kan, lid te blijven van een (sport)vereniging. Om actief te zijn en blijven, maar ook om het sociale netwerk zoveel mogelijk intact te houden.”  

wandelstokje wethouder De Reijke en wethouder Korrel
Foto: wandelstokje wethouder De Reijke en wethouder Korrel 

Gezond voor lichaam en geest

Het belang van het hebben van een sociaal netwerk stond hoog op de agenda van het laatste Gezamenlijke Vrijwilligers Overleg (GVO). In dit overleg schuiven naast Coherente diverse vrijwilligersorganisaties, zoals de Zonnebloem, het Rode Kruis en de kerken aan. Het initiatief van Dineke Wisselink sluit mooi aan bij de behoefte om naasten met elkaar in contact te brengen en zorgt er bovendien voor dat mensen in beweging blijven. Er zijn direct al veel van de ‘Geef het wandelstokje door’-estafettestokjes opgehaald en verder verspreid door de vertegenwoordigers van de diverse vrijwilligersorganisaties. Korrel tot besluit: “Geweldig om te zien dat het een succes is. Met z’n tweeën wandelen is immers één van de weinige gezamenlijke activiteiten die in coronatijd kan. Het zorgt voor verbondenheid tussen mensen. Erg belangrijk en gezond voor zowel lichaam als geest.”

Meer informatie

Meer weten? Kijk op wisselwerk.net