Energiecoaches van Ouder-Amstel

Ouder-Amstel heeft vier energiecoaches.. De energiecoaches zijn deskundige vrijwilligers die u graag helpen bij het omlaag brengen van uw energieverbruik in huis. Graag stellen wij u aan hen voor. Deze week is energiecoach Ellen Forbes aan het woord.

Waarom ben je energiecoach geworden? Ik was op zoek naar zinnig vrijwilligerswerk en zag de advertentie op het gemeentebord bij de ingang van Ouderkerk. Ik wil graag een bijdrage leveren aan het verbeteren van ons energieverbruik.

Wat is je doel als energiecoach? Mensen bewust(er) maken van de mogelijkheden om te besparen op energiekosten. Dit door hierover met ze in gesprek te raken en ze er enthousiast voor te maken.  

Wat doe je zelf op het gebied van energiebesparing? Een aantal simpele dingen, zoals de temperatuur een graadje lager, kort douchen, was in het weekend of doordeweeks tussen 23.00 en 07.00 uur doen (is zinvol als er een daltarief wordt berekend). Verder kook ik niet op gas en heb ik zonnepanelen op mijn dak. Mijn huis is van 1999, waardoor extra isolatie niet nodig is. 

Wat levert jou dit op? Ik vind het fijn om mijn kleine steentje bij te dragen aan een duurzamere samenleving, zodat ook de generaties na mij nog een prettig leven kunnen leiden. Een leuke bijkomstigheid is dat ik in de loop van de tijd steeds minder ben gaan uitgeven aan energiekosten. 

Welke tips heb jij voor de lezers? Kijk eens goed naar de jaarlijkse afrekening van de energiekosten. Je kunt hier veel uit afleiden, bijvoorbeeld hoe de kosten zich hebben ontwikkeld. Vaak kan je ook zien hoe je het doet ten opzichte van andere huishoudens. Wellicht geeft dit aanknopingspunten om ook eens kritisch naar je eigen energieverbruik te kijken. Verder zijn er handige websites zoals het regionaalenergieloket.nl. Het kan leuk zijn om kleine verbeteringen in energieverbruik te realiseren en de resultaten daarvan te zien op de maandelijkse energierekening. Ook kleine stapjes zijn stapjes!

Meer informatie en afspraak maken

Op www.ouder-amstel.nl/energiecoach leest u meer ook over het maken van een afspraak. Er zijn geen kosten aan verbonden en u maakt een afspraak wanneer het u uitkomt.