De Nieuwe Kern. Denk mee over nieuw sportpark ‘op hoogte’ naast de Johan Cruijff ArenA

Met De Nieuwe Kern krijgt de gemeente Ouder-Amstel over enkele jaren een bijzondere nieuwe stadwijk. De wijk wordt ontwikkeld tussen station Duivendrecht, de Johan Cruijff Arena, de A2 en het Amstel Business Park. Als onderdeel van deze ontwikkeling wordt op de huidige plek van sportpark Strandvliet een multifunctionele parkeergarage, de Smart Mobility Hub (SMH), met het grootste ‘rooftop sports park’ van Nederland bouwen. De gemeenteraad van Ouder-Amstel ging afgelopen donderdag akkoord met de hiervoor benodigde bestemmingsplanwijziging.

Multifunctioneel gebouw

De SMH voorziet in de behoefte aan een multifunctioneel cluster en bestaat uit een gebouwde parkeervoorziening met faciliteiten voor binnen- en buitensport, ruimte voor kantoorfuncties en ondersteunende voorzieningen. In de plint van het gebouw komen maatschappelijke voorzieningen, met detailhandel, dienstverlening en horeca. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijk en levendig gebied. De SMH wordt vanuit zowel De Nieuw Kern en Duivendrecht als ArenApoort en Amsterdam Zuidoost goed toegankelijk, waardoor inwoners uit deze gebieden gebruik kunnen maken van de verschillende functies, waaronder een beweegvriendelijke ruimte en het ‘rooftop sports park’.  

Een geweldige beleving

Wethouder Willem Jansen van Ouder-Amstel spreekt met veel enthousiasme over de SMH: “De Smart Mobility Hub, met het daarop gelegen sportdak wordt de eerste grote ontwikkeling binnen De Nieuwe Kern. Een mooie ontwikkeling, waarin op unieke wijze functies samenkomen en de geboden parkeerruimte er mede voor zorgt dat op andere plekken woningbouw mogelijk is. Sporten op het dak van deze unieke locatie zal voor iedereen een geweldige beleving zijn.”

Uitnodigend en toegankelijk

Het ‘rooftop sports park’ wordt met zo’n 40.000 vierkante meter twee keer groter dan de Dam. Het biedt daardoor niet alleen ruimte voor de huidige voetbalvelden van Sportpark Strandvliet, maar ook voor allerlei andere vormen van sporten, spelen en bewegen. Van skaten tot 3x3 basketbal. Met een beweegtuin waar sporters kunnen springen, dansen, rennen en freerunning. En met een pumptrack, een soort heuvelachtig parcours om te stunten met je BMX, longboard of skates. Speciale aandacht is er voor de trap aan de buitenkant van de SMH, die het dak met de openbare ruimte verbindt. De trap kan gecombineerd worden met interessante sportactiviteiten, recreatie, rustmogelijkheden en bijvoorbeeld een glijbaan, om de toegang zo uitnodigend en aantrekkelijk mogelijk te maken.

Meedenken en -praten

De komende tijd kunt u meedenken over het verbeteren van het ontwerp van het sportdak. Als eigenaar van deze locatie realiseert Amsterdam deze sportvoorzieningen. Zij wil bewoners en geïnteresseerden vragen om mee te denken over toegankelijk, aantrekkelijk en sociaal veilig inrichten van de sport-, speel- en beweegfaciliteiten. Dit kan door het invullen van een korte enquête en door met de gemeente Amsterdam in gesprek te gaan. De enquête en uitgebreide informatie over het ‘rooftop sports park’ vindt u op www.amsterdam.nl/denieuwekern

Beeldkwaliteitplan SMH

Naar verwachting zal in april ook een eerste concept van het beeldkwaliteitplan voor de SMH en de omliggende Openbare Ruimte gereed zijn voor afstemming met de omwonenden en geïnteresseerden. Hiervoor zullen Ouder-Amstel en Amsterdam samen optrekken om breed input op te halen. Het beeldkwaliteitsplan zal vervolgens verder uitgewerkt worden en vastgesteld worden door de gemeenteraad van Ouder-Amstel, als ruimtelijk toetsingskader voor omgevingsvergunningen. Vanuit Amsterdam zal ondertussen verder gewerkt worden aan het ontwerp van de SMH. Indien alles volgens planning verloopt, zal zowel de SMH als het daarop gelegen ‘rooftop sports park’ medio 2024 worden opgeleverd.