Amsterdam gaat Japanse Duizendknoop op voormalig slibdepot te lijf

De komende anderhalve maand gaat de gemeente Amsterdam de strijd aan met de Japanse Duizendknoop op het voormalig slibdepot. Deze woekerplant is berucht; het verstikt allerlei plantensoorten, is bijna onuitroeibaar en oersterk. Om het toekomstige tijdelijk sportpark en de omliggende natuur te beschermen, gaat de gemeente Amsterdam met een zeeftechniek deze vervelende woekerplant te lijf. Omdat de Japanse Duizendknoop ook bij ons voorkomt, zijn we natuurlijk benieuwd hoe effectief deze zeeftechniek is. Het proces wordt door ons dan ook op de voet gevolgd. 

Japanse Duizendknoop

Hoe gaat de gemeente Amsterdam te werk?

Een ecoloog wijst aan waar de Japanse duizendknoop groeit en zet het gebied af. Daarna wordt de grond in het afgezette gebied afgegraven door aannemer Heijmans. De gaten worden met schoon zand opgevuld om waterkuilen en ongedierte te voorkomen. Ter plekke wordt de grond gezeefd, zodat er minder vrachtvervoer nodig is. In de maanden erna wordt gecontroleerd of de Japanse duizendknoop helemaal weg is. Het schone zand om de gaten te vullen, wordt op doordeweekse dagen aangevoerd via de Buitensingel. De vrachtwagens rijden stapvoets en bij de kruising met het fietspad aan de Holterbergweg wordt een verkeersregelaar ingezet.

Gebiedswandeling

De gemeente Amsterdam gaat wandelingen organiseren in het gebied, waarbij een ecoloog vertelt over onder meer de Japanse Duizendknoop en de aannemer over de zeeftechniek. Meewandelen? U kunt zich tot 30 oktober aanmelden bij Maaike van Hinte van de gemeente Amsterdam via m.van.hinte@amsterdam.nl