Winters vuurtje stoken met minder rook- en geuroverlast

Nu het winter is, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook zelf niet ziet.

Hout stoken veroorzaakt naast schadelijke stoffen zoals fijnstof en kankerverwekkende stoffen, benzeen en koolmonoxide ook geuroverlast. Terwijl u binnen geniet van uw kachel kunnen uw buren flinke overlast ervaren door uw stoken. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop u stookt. U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen met de manier waarop uw hout stookt. 

Stook beperkt en bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik alleen kurkdroog hout. Wilt u weten wanneer u uw open haard of houtkachel beter uit kunt laten? De website www.stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, wordt hier een stookalert voor afgegeven. Dit kunt u zien op www.rivm.nl/stookalert.