Rookvrije schoolpleinen ingevoerd

Met ingang van het huidige schooljaar heeft de landelijke overheid alle schoolpleinen officieel rookvrij verklaard.

Deze week ontvangen alle scholen in Ouder-Amstel geplastificeerde rookvrij posters die zij kunnen ophangen rondom de schoolpleinen. 
Schooldirecteur Marleen Sluijk en wethouder gezondheidsbeleid Barbara de Reijke voor het schoolplein van de Amstelschool
Schooldirecteur Marleen Sluijk en wethouder gezondheidsbeleid Barbara de Reijke
voor het schoolplein van de Amstelschool

Een gezonde en veilige leefomgeving is een van de speerpunten van het lokaal gezondheidsbeleid

Wethouder Barbara de Reijke: “Voor de gezondheid van kinderen is belangrijk om te kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving. Aangetoond is dat meeroken schadelijk is voor de gezondheid. Ik ben daarom blij met het landelijke besluit dat is genomen voor alle scholen. Dat straalt ook uit dat niet roken de norm is en maakt het voor scholen gemakkelijker om mensen op hun gedrag aan te spreken. In Ouder-Amstel hebben we momenteel alleen primair onderwijs waardoor roken bij leerlingen (nog) minder speelt. Het voorbeeldgedrag van de ouders des te meer.”

Directeur Amstelschool Marleen Sluijk: “Ook wij vinden belangrijk dat kinderen kunnen opgroeien in een veilige en rookvrije school. We hebben de schoolregels op de Amstelschool onlangs al duidelijk aangeven op borden die op het schoolplein staan. Niet roken op het schoolplein is een van die regels. Het is goed om het rookvrije karakter van de school door het ophangen van posters extra onder de aandacht te brengen.”

Eerder heeft de gemeente al de buitenruimtes bij gemeentelijke gebouwen rookvrij verklaard. Ook werkt de gemeente met lokale organisaties aan een lokaal preventie-akkoord vanuit het gezondheids- en sportbeleid. Het creëren van rookvrije zones en aanmoedigen van stoppen met roken maken daarvan onderdeel uit.