Mantelzorgers in het zonnetje gezet

Onze gemeente staat er om bekend dat inwoners naar elkaar omzien. Het aantal vrijwilligers is groot en zij dragen bij aan de samenleving waar we zo trots op zijn. Waar je vaak niet bewust voor kiest, is de rol van mantelzorger. Of het nu je partner is, één van je ouders, je kind of de buurvrouw, als mantelzorger vervul je een onmisbare functie in zijn of haar leven. “De gemeente Ouder-Amstel heeft zeer veel waardering voor haar mantelzorgers.

Deze week is het de ‘Week van de Mantelzorg’. In het kader van deze week, hebben we onze mantelzorgers met het aanbieden van het ‘Mantelzorgcompliment’ extra in het zonnetje gezet,” vertelt wethouder Rineke Korrel. Het mantelzorgcompliment bestaat dit jaar uit een tasje met daarin een vrij besteedbare VVV-bon en informatie over ondersteuningsaanbod, mantelzorgbijeenkomsten en respijtzorg.

Tijdig aan de bel trekken

Ook al is mantelzorg vrijwillige hulp, vaak wordt het door beide partijen ervaren als onmisbare hulp. Ziek zijn kun je niet even uitzetten en daardoor ook de mantelzorgondersteuning niet. “Mantelzorgers vinden het vaak moeilijk om voor zichzelf te kiezen,” licht wethouder Rineke Korrel toe, “het gevolg kan zijn dat de mantelzorger overbelast raakt. Zeker in deze vanwege corona onzekere tijd, waarin het ook voor de mantelzorgers extra zwaar is. En dus is het voor mantelzorgers zaak tijdig aan de bel te trekken bij de gemeente, zodat wij hulp kunnen bieden.”

Wat kan de gemeente voor de mantelzorgers betekenen?

Mantelzorgers komen bij de gemeente in beeld op het moment dat de zorgontvanger een indicatie krijgt voor (WMO)ondersteuning van de gemeente. Samen wordt dan gekeken welke voorzieningen het beste voor de zorgontvanger of de mantelzorger ingezet kunnen worden. Dan moet je denken aan:

  • De Huishoudelijke Hulp Toeslag (HHT): tegen een laag bedrag huishoudelijke diensten inkopen;
  • Dagbesteding voor de zorgontvanger: een ochtend of een middag leuke, creatieve, ontspannende activiteiten doen, koffie drinken, een spelletje doen, wandelen (met rollator of rolstoel);
  • Gebruik van het aanbod van onze mantelzorgorganisaties: Mantelzorg en Meer voor Ouderkerk aan de Amstel en Markant voor Duivendrecht. Zij staan met raad en daad klaar voor de mantelzorgers. Dat kan zijn voor advies, gewoon een praatje, ondersteuning, lotgenotencontact, enz.;
  • Respijtzorg. Hierbij krijgt de zorgontvanger dagbesteding of langere tijd een veilige en huiselijke plek. Zo kan de mantelzorger de zorg met een gerust hart een paar dagen overlaten aan anderen en even op adem komen.