Versoepeling coronamaatregelen per 11 mei

Op 6 mei kondigde het kabinet een stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen aan. Daarmee zijn we in een nieuwe fase van de coronacrisis terecht gekomen. Vanaf maandag 11 mei gaat Ouder-Amstel weer langzaam open. De aanpassingen zijn opgenomen in de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

Houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte

In deze nieuwe fase moeten we ons aan een paar eenvoudige basisregels houden: houd altijd 1,5 meter afstand en vermijd drukte. Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt, en als je benauwd bent of koorts hebt, blijven ook je huisgenoten thuis. Was regelmatig je handen. 

Dat er steeds meer open gaat, betekent ook dat het overal weer drukker wordt. Daarvoor worden maatregelen genomen in de openbare ruimte, maar het vraagt ook iets van inwoners zelf. Zoek de drukte niet op en als u ergens bent waar het te druk is, kies er dan voor om op een later, rustiger moment terug te komen. Geef elkaar zoveel mogelijk de ruimte, werk thuis en gebruik alleen voor strikt noodzakelijke ritten het openbaar vervoer.

Alleen als we ons allemaal aan deze regels houden, geven we het coronavirus geen nieuwe kans, en kunnen we de komende tijd steeds meer beperkende maatregelen schrappen. 

Versoepelingen vanaf 11 mei

In aanvulling op de eerder bekend gemaakte versoepelingen voor kinderen en jongeren (school en sport) gelden vanaf 11 mei de volgende aanpassingen:
-    Contactberoepen zoals kappers, fysiotherapeuten en schoonheidsspecialisten kunnen op afspraak weer aan de slag. Een uitzondering geldt voor sekswerkers, die voorlopig hun beroep nog niet mogen uitoefenen. 
-    Bibliotheken mogen weer open 
-    Binnen- en buitenzwembaden mogen weer open. Gemeenschappelijke was- en douchegelegenheden blijven gesloten, toiletten kunnen wel worden gebruikt. Het is nog niet duidelijk of en wanneer het Amstelbad open kan. Zodra hierover meer bekend is, wordt dit gepubliceerd. 
 
Als de maatregel om 1,5 meter afstand te houden niet goed wordt nageleefd of niet goed na te leven is, kunnen deze voorzieningen weer worden gesloten.

Buiten sporten met 1,5 meter afstand

Buiten sporten is voor personen van 19 jaar en ouder weer toegestaan, ook in team- of groepsverband, maar wel op 1,5 meter afstand. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor kinderen en jongeren, die buiten sporten. Er mogen dus geen wedstrijden georganiseerd worden en je mag ook niet deelnemen aan wedstrijden. Verder is het gebruik van gemeenschappelijke was- en douchevoorzieningen niet toegestaan. Georganiseerde buitenactiviteiten voor kinderen en jongeren t/m 18 jaar van scouting-, cultuur-, kunst-, en andere jeugdverenigingen mogen ook weer plaatsvinden. Voor jongeren van 13 t/m 18 jaar geldt hierbij: met 1,5 meter afstand. 

De voornemens van het Rijk voor verdere versoepeling van de coronamaatregelen vanaf 1 juni vindt u op Rijksoverheid.nl