Buiten sporten voor volwassenen weer toegestaan

Vanaf 11 mei is buiten sporten en bewegen voor iedereen vanaf 19 jaar ook toegestaan. Dat kan alleen zijn, in teamverband of in groepsverband, of met meer mensen samen op de club of in de openbare ruimte. Gewoon buiten zijn mag natuurlijk, ook met meer personen samen.

Omdat het hier niet (altijd) gaat over georganiseerde vormen van sport en bewegen in de buitenlucht, is het voor ons als gemeente niet mogelijk om hier protocollen voor op te vragen ter goedkeuring: 

  • Als gemeente verwachten we van de verenigingen, sportaanbieders of andere initiatiefnemers dat zij zelf hun verantwoordelijkheid pakken en zich aan de maatregelen van het RIVM houden. Verenigingen die een protocol hebben opgesteld voor 13 – 18 jaar, kunnen dit protocol ook hanteren voor de categorie 19 jaar en ouder (een protocol van 13+). Kinderen mee mogen doen met de oudere groepen, zolang zij dan het protocol volgen wat staat voor 13 jaar en ouder. 
  • Als er voor de leeftijdscategorie vanaf 19 jaar een sportactiviteit in de buitenruimte wordt georganiseerd of als je dit zelfstandig met een groep onderneemt, hoeft hiervoor geen protocol ingediend te worden ter goedkeuring bij de gemeente. Tenzij je als binnensportvereniging in de buitenruimte wilt sporten, zul je in overleg met de gemeente een locatie af moeten spreken. 
  • Het is zeer belangrijk dat de 1,5m afstand altijd in acht wordt genomen. Sporten die normaliter contact behoeven (o.a. voetbal, volleybal, etc.) zullen op een aangepaste manier uitgevoerd moeten worden. Bereid trainingen dus goed voor en hou rekening met het feit dat er geen onderlinge potjes of duels gespeeld kunnen worden. In het begin zal dit nog niet zo moeilijk zijn, maar later zal iedereen graag zijn sport weer willen beoefenen zoals deze bedoeld is. 

Sporthallen, squashbanen en andere indoor sportaccommodaties zitten dicht. Ook kleedruimtes en kantines blijven gesloten.  
Gemeente en politie houden toezicht en handhaven op het moment dat er geconstateerd wordt dat de regels niet goed worden toegepast.