Brief aan inwoners van burgemeester Langenacker

Hou vol 

Beste inwoners, 

De lintjesregen, Koningsdag, het herdenken van oorlogsslachtoffers op 4 mei en het vieren van de bevrijding op 5 mei. Allemaal mooie tradities waar wij als Nederlanders en ook zeker als inwoners van Ouder-Amstel altijd met verve kleur, bij voorkeur oranje, aan geven. 
 
Dat moest dit jaar anders. We moeten immers vanwege de kans op besmetting alles zoveel mogelijk thuis vieren. Het lintje op 1,5 meter afstand betekende bellen met de decorandi over het goede nieuws, bloemetje brengen en in gesprek in de voor- of achtertuin. Het werd toch bijzonder. Niet in het minst omdat collega’s van politie en brandweer er waren en omdat de buren naar buiten kwamen om te applaudisseren. 
 
Koningsdag werd Woningsdag, maar Oranje kwam ook nu gewoon boven. In Ouder-Amstel klonk op meerdere plekken het Wilhelmus en er werd enthousiast meegedaan aan de ‘Balconbingo’. Dank aan iedereen die Koningsdag toch tot een feestje heeft gemaakt. 
 
Ik schrijf u dit bericht vandaag, maandag 4 mei. Vanavond is de herdenking bij de Dam. Wat zal dat een vreemd beeld zijn. Zo’n lege Dam. Zelf leg ik straks een krans bij de monumenten in Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel en spreek ik mijn speech uit voor de camera. Het is anders dan anders. 
 
Gelukkig nemen het aantal doden en ziekenhuisopnames gestaag af. De teugels van de intelligente lockdown mogen wat losser. Kinderen en jongeren mogen weer sporten, de basisscholen gaan straks weer beginnen en steeds meer winkels openen hun deuren . 
 
Maar we zijn er nog niet. Daarom roep ik u op vol te houden. En ik weet dat het lastig is en ik snap dat de verleiding groot is om zo snel mogelijk naar het ‘oude normaal’ terug te keren. Maar nu verslappen kan al onze inspanningen van de afgelopen weken teniet doen. Dat zou pas een bittere tegenvaller zijn. Dus houdt u alstublieft aan de maatregelen, houd 1,5 meter afstand en blijf nog zoveel mogelijk thuis. 
 
Ondertussen bereiden we ons, allemaal op onze eigen manier, voor op het ‘nieuwe normaal’. En hopelijk kunnen we straks weer naar de kapper, sporten of een hapje gaan eten terwijl we toch 1,5 meter afstand houden. Inventieve en creatieve oplossingen poppen overal op. Dus ik heb daar wel vertrouwen in. Maar vooral heb ik vertrouwen in ons, dat wij dit met elkaar kunnen. 
 
Hou vol. Samen krijgen we Corona onder controle. 
Veel sterkte allemaal,  
 
Joyce Langenacker, 
Burgemeester