Noodverordening tegen verspreiding corona

Per direct is de ‘Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland van 26 maart 2020’ van kracht. De gemeente Ouder-Amstel valt in deze regio, samen met Amstelveen, Aalsmeer, Amsterdam, Diemen en Uithoorn.

coronavirus

In de noodverordening staan de extra maatregelen die de ministers van Medische Zorg en Sport, en van Justitie en Veiligheid hebben opgelegd om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan.

De noodverordening voorziet in de mogelijkheid om te handhaven op de landelijke maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

Het gaat om de volgende maatregelen:

  • Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen buiten spelen.
  • Voor alle jongeren en volwassenen geldt: houd 1,5 meter afstand van andere personen. Waar u ook bent en wat u ook doet.
  • Groepsvorming van drie of meer mensen is niet toegestaan, tenzij u met elkaar een huishouden vormt. Met een groep bedoelt het kabinet drie of meer personen die daarbij geen afstand van 1,5 meter houden.
  • Winkels/OV. Voor winkels die nog open zijn geldt dat zij maatregelen dienen te treffen om ervoor te zorgen iedereen 1,5 meter afstand houdt. Indien dit niet gebeurt wordt hiertegen opgetreden. Ditzelfde geldt voor het openbaar vervoer.
  • Contactberoepen. Kappers en andere ‘contactberoepen’ zoals nagelstudio’s, schoonheidsspecialisten en tattooshops mogen tot in elk geval 6 april hun beroep niet uitoefenen. Fysiotherapeuten moeten ‘zo veel mogelijk’ via beeldbellen werken. En ook casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde regels als de horeca.
  • Evenementen. Tot 1 juni vinden er geen evenementen plaats. Koningsdag, de Nationale Herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag zullen niet plaatsvinden zoals we dat gewend zijn.
  • Religieuze bijeenkomsten. Religieuze bijeenkomsten met meer dan 30 mensen zijn niet meer toegestaan. Dit geldt ook voor (kerkelijke) begrafenissen en huwelijken. De reden dat bij deze bijeenkomsten wel meer dan drie personen mogen samen komen ligt in de grondwettelijk vastgelegde godsdienstvrijheid.

Het verbod op evenementen geldt tot 1 juni 2020. De overige maatregelen gelden in elk geval tot en met 6 april 2020.

Zie ook: Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland van 26 maart 2020 (pdf, 3 MB)