Kersttoespraak van burgemeester Joyce Langenacker

Lieve inwoners, 

Het is nog wat schemerig als ik mijn fiets uit de schuur pak. Her en der in de straat fonkelen de lichtjes, bij de een wat uitbundiger dan bij de ander. 
Al fietsend naar het gemeentehuis overdenk ik de woorden die ik tot u wil richten. Wat is 2020 een bijzonder en ingrijpend jaar geweest. Het jaar waarop Covid-19 het virus zo’n donkere stempel heeft gedrukt. Het jaar waarin Corona ons overkwam, want wie heeft dit virus en die enorme impact ervan zien aankomen.

Er schiet me een tekst van John Lennon te binnen uit Beautiful boy: “Life is what happens to you when you’re busy making other plans.”

En ik denk aan opwinding die we voelden aan het begin 2020. Het zou een bijzonder jaar worden, juist voor ons als gemeente: met een Passion, 75 jaar bevrijding, Europese Kampioenschappen voetbal naast de deur en het prachtige evenement Sail. Maar ook veel persoonlijke plannen van u en ons allemaal, van verre reizen, tot trouwen, van een nieuw bedrijf opzetten, tot met pensioen gaan en het liep allemaal anders.

Het is schemerig, maar mijn gevoel is donker. 2020 heeft zoveel verdriet en teleurstelling gebracht. 

Mensen verloren hun dierbare aan het virus Corona, ze werden ziek, raakten hun baan kwijt. En in het onderwijs liepen kinderen achterstanden op en mensen, ouderen, studenten vereenzaamden. De mensen in de zorg moesten en moeten onder enorme druk werken, en mensen zagen hun operaties uitgesteld worden. 

“Life is what happens to you when you’re busy making other plans.”

Bij aankomst bij het gemeentehuis staat de kerstboom op het bordes te stralen. En ik voel me een beetje lichter worden.

Dit Coronajaar gaat alles anders, maar de lichtjes in de boom brengen de mooie herinneringen terug. In het voorjaar, tijdens de intelligente lockdown, weet u het nog? Familieleden en partners die mochten niet bezocht worden in het verpleeghuis. Maar hier in Ouder-Amstel regelden vrijwilligers een concert van een volkszanger in de tuin.

En op koningsdag speelden we een onvergetelijke balkonbingo. En in Ko’s kamer werden kaartjes gemaakt en geschreven met warme boodschappen voor mensen die dat echt nodig hadden. 

De kerken, de ondernemers, de hardwerkende mensen in de zorg, maar ook de attente buren en collega’s stonden in het land maar ook zeker in onze eigen dorpen voor elkaar klaar.

Juist dit jaar waarin alles zo anders ging dan we hadden bedacht, bleek het DNA van Ouder-Amstel een krachtig medicijn: ‘we kijken naar elkaar om’. 

Ook onze projecten gingen dit jaar anders dan anders. Fysiek ontmoeten konden we eigenlijk niet of nauwelijks. Maar we vonden samen een manier, online via zoom en teams en daardoor bleef u betrokken bij wat onze gemeente tot stand wilde brengen: de participatie voor de structuurvisie van De Nieuwe Kern, de ‘Spijkers met koppen’ van het coproductieteam van het Centrumplan. En laten we vooral niet vergeten, de inzet voor een aanpassing van het Tracébesluit van de A9, het behoud van de bomen en het tegenhouden van de realisatie van een tankstation. Ze schrapten het tankstation. 

Wat een kroon op onze samenwerking. Wat ben ik daar trots op.

Mijn stap richting de trap naar mijn burgemeesterskamer is ineens veerkrachtiger. 

Lieve inwoners van Ouder-Amstel. 2020 was een bijzonder jaar.

Het jaar waarin wij ongekend vaak zijn toegesproken door onze premier. Maar ook onze band lijkt intenser. Ik word vaak aangesproken op mijn wekelijkse berichten in de krant en u weet ons te vinden voor initiatieven.

“Life is what happens to you when you’re busy making other plans.”

Corona overkwam ons. Op alle fronten, maar vooral aan het zorgfront leerden we de besmettingscijfers vrezen en de signalen herkennen van stijgende aantallen besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen en wat dat betekent voor onze samenleving. En nog steeds zijn de aantallen verontrustend. Zeker in onze gemeente. 

Lieve inwoners van Ouder-Amstel

De kerstdagen zien er helaas donkerder uit dan we hadden gehoopt. Maar we moeten nog even volhouden. Onze kerstdiners worden intiem, in een klein gezelschap. Maar laten we ook juist nu aandacht hebben voor mensen die eenzaam zijn. Een handgeschreven brief, een liefdevol kaartje of dat lang uitgestelde belletje kan net het lichtpuntje zijn wat mensen nodig hebben.

En er gloort licht aan de horizon. Het vaccin is er bijna en ik geloof oprecht dat het ons veel gaat brengen. Ik heb diepe bewondering voor wat wetenschappers van universiteiten en farmaceuten voor elkaar hebben gekregen. Het eind van de tunnel is in zicht, we zijn er bijna. 

Dus hou vol, het wordt beter. 

Ik kijk uit het raam van mijn kamer, het is stil op straat, u bent immers thuis. Maar ik zie overal lichtjes glinsteren. Het voelt warm en net als anders. 

Ik wens u mooie kerstdagen, met veel lichtpuntjes en een gezond en gelukkig Nieuwjaar. 

Joyce Langenacker

Burgemeester