Let op als u internet gebruikt!

Door de coronacrisis maken veel mensen nog meer gebruik van het internet om met elkaar in contact te blijven. Of om hun zaken met de gemeente te regelen. Maar juist nu is het belangrijk om veilig te blijven internetten en op te passen voor ‘computercriminelen’. Hieronder een paar tips.

Wees kritisch op het nieuws

Op internet vindt u veel berichten die niet waar zijn. Bekijk altijd of u de bron vertrouwt en of andere bekende kranten, omroepen en nieuwswebsites hetzelfde zeggen. Ook foto’s en video’s die er heel echt uit zien, kunnen toch nep zijn. Op Rijksoverheid.nl staat hoe u zelf kunt beoordelen of een bericht echt is.

Open geen verdachte e-mail

Helaas is het zo dat criminelen misbruik maken van de situatie. Zij sturen e-mails waarin ze doen alsof ze bijvoorbeeld de gemeente zijn. Reageer niet op e-mails over corona die afkomstig lijken van de gemeente of de GGD. En download geen bijlagen. Op de website van de gemeente en van het RIVM vindt u de juiste informatie over corona.

Laat niemand meekijken

Zorg dat op internet niemand zomaar met u mee kan kijken. Bescherm uzelf tegen hackers. Dat zijn mensen die via internet inbreken in uw computer. En tegen websites en sociale media die meer over u weten dan u wilt delen. Stichting Bits of Freedom heeft op Bitsoffreedom.nl een handleiding gemaakt. Die helpt u
stap voor stap om veilig en privé te zijn op uw smartphone en internet.
Volg verder de adviezen op Veiliginternetten.nl op als u een link of vraag krijgt die u niet vertrouwt.