Mevrouw Lenie Degen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Zaterdag 23 november 2024 heeft burgemeester Joke Geldhof aan mevrouw Lenie Degen bij het symposium 'Verbinden en Doorgeven' in het Nationaal Archief in Den Haag een Koninklijke Onderscheiding mogen uitreiken. Het heeft Zijne Majesteit behaagd mevrouw Degen te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Degen ontving het lintje voor haar belangrijke bijdrage aan de Stichting Werkgroep Herkenning. Zij biedt vanuit haar rol binnen de Werkgroep bijstand aan kinderen en kleinkinderen van personen die in de jaren 1940-1945 aan de zijde van de bezetter stonden, dan wel de bezetter waren (bijvoorbeeld kinderen van Duitse militairen). Deze mensen kunnen diepgewortelde moeilijkheden ondervinden door de keuzes en ervaringen van hun ouders of grootouders.
Zij liet zien dat behalve de eerste generatie nazaten ook de tweede generatie te kampen kan hebben met trauma’s, angsten, schuldgevoelens en identiteitsproblemen. 


Foto: Mevrouw Lenie Degen en Burgemeester Joke Geldhof. 

Zij ontpopte zich tot voorvechtster voor het aankaarten van deze problematiek. In 2021 durfde decoranda Prinses Beatrix, voor een symposium ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Stichting, uit te nodigen. Daarmee kreeg de Werkgroep koninklijke erkenning en vervloog de geur van ‘fout’, die er tot dan toe altijd aan kleefde. Een waardevolle mijlpaal voor de Stichting Werkgroep Herkenning. 

In 2018 rolde het boek Versteende Stilte van de persen van de hand van decoranda. Daarmee verbrak zij een langdurend stilzwijgen over ‘een foute opa’. Dit opschrijven was al een moedige daad, maar zij heeft dit via de Werkgroep Herkenning een vervolg gegeven en probeert dit stukje geschiedenis tijdens gastlessen en op andere plekken steeds weer bespreekbaar te maken. 

Zij toonde zich een verbinder en ging in gesprek met belangrijke sleutelfiguren als het ministerie van VWS, Het Nationaal Comité 4-5 mei, Joodse organisaties en verzetsorganisaties over dit onderwerp. Ze werkte samen met Movies that Matter, met als doel het verruimen van de blik op mensenrechten en urgente maatschappelijke thema’s door het vertonen van films.

Daarnaast kon ook het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland vele jaren op haar inzet rekenen. Zij regelde van alles, van intakegesprekken, tot vervoer, administratie, roosters maken en inkopen. Daarnaast zette zij het rolstoelwandelen en het rolstoelfietsen op de kaart in Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel. Tot op de dag van vandaag wordt er enthousiast gerolfietst en gerolwandeld in de gemeente Ouder-Amstel.

Burgemeester Joke Geldhof: “u bent een bruggenbouwer met moed. U gaf mensen kracht en steun om hun leven in eigen hand te nemen en een nieuwe draai te geven. U zorgt voor meer bewustwording over thema’s zoals buitensluiten, verzwijgen en het oordelen over goed en fout en het bespreken hiervan. Voor zo’n dappere, bijzondere en liefdevolle vrouw reis ik graag naar Den Haag.”