Ouder-Amstel investeert in taal en digitale vaardigheden

Wethouder sociale zaken en onderwijs, Jacqueline de Maa, heeft onlangs met haar handtekening het uitvoeringsplan 'Taaloffensief' officieel bekrachtigd. In dit plan heeft de wethouder samen met de andere gemeente in de arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam afspraken vastgelegd om mensen te ondersteunen die moeite hebben met taal en digitale vaardigheden.

Wethouder de Maa: ‘Taal- en digitale vaardigheden zijn belangrijk om volledig deel te kunnen nemen aan het leven, denk aan sociale contacten, gezondheid, werk of je (financiële) administratie. Dit geldt zowel voor mensen voor wie het Nederlands de eerste taal (NT1) is als voor mensen met een andere moedertaal (NT2). Voor sommige mensen is de stap naar het taal/digitaal aanbod groot, soms is er schaamte of weinig vertrouwen. De ambitie van het Taaloffensief is om ook inwoners te bereiken die minder goed zelf de weg weten te vinden naar de cursussen. Door te investeren in programma's en ondersteuning voor volwassenen die moeite hebben met bijvoorbeeld lezen en schrijven, kunnen we hun kansen vergroten. We slaan de handen ineen in onze regio om mensen die moeite hebben met taal beter te bereiken en te ondersteunen.’

Ondertekening Taaloffensief
Foto: Ondertekening Taaloffensief.

Coherente

Bij Stichting Coherente organiseren we onder andere Taalmaatjes. Dit zijn vrijwilligers die samen met deelnemers Nederlands oefenen. Dit kan zowel in een groep als individueel met een taalmaatje. We hebben ook een programma genaamd 'Taal voor Thuis' voor ouders van kinderen op school. Aanmelden kan bij Stichting Coherente, die je kunt vinden in Duivendrecht in het Dorpshuis op het Dorpsplein en in Ouderkerk aan de Amstel in het Dienstencentrum aan de Diedrick van Haarlemstraat.

Aanmelden cursus

Bij interesse kunnen inwoners zich aanmelden voor diverse cursussen waaronder een digitale cursus. Ervaren docenten van Conrado (NT2), Sipi (NT1) en TopTaal (Werk en opleiding) staan klaar om de lessen te verzorgen. Na succesvolle afronding van een cursus wordt ook een certificaat uitgereikt.

Meer informatie

Samen met de taalaanbieders ondertekent Wethouder Jacqueline de Maa (derde van links) namens Ouder-Amstel het Regionaal Taaloffensief.