Inleveren medicijnen afval kan weer bij apotheek

Vanaf 1 januari 2024 kunnen inwoners van Ouder-Amstel hun medicijnen afval weer inleveren bij de apotheek. Het medicijnen afval wordt vervolgens bij de apotheek door een gecertificeerd bedrijf opgehaald die het afvoert naar het milieudepot. Dit maakt het voor inwoners weer makkelijker om restanten medicijnen in te leveren. Dit kan ook nog steeds bij de milieudepots in Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel.

Het inleveren van medicijnen afval bij de apotheken werd in april 2023 stop gezet. Uit een milieucontrole bleek de gemeente in overtreding te zijn. Het medicijnen afval werd namelijk door medewerkers opgehaald bij de apotheken om het vervolgens naar het milieudepot te brengen. Hiervoor is speciale certificering nodig.

De gemeente mag geen klein chemisch/gevaarlijk afval (KCA en KGA) vervoeren. Er is toen gekeken naar alternatieven ook samen met de apothekers. Op dat moment bleek er geen oplossing te zijn zonder het maken van extra kosten voor de inwoners. Daarom is toen besloten om de inname bij de apotheken vooralsnog te stoppen en alleen voort te zetten bij de milieudepots.

Vervolgens is gezocht naar een gespecialiseerd bedrijf dat hiervoor wel de benodigde vergunning heeft. Die is gevonden en de kosten hiervoor moeten gedekt worden door de gemeentelijke afvalstoffenheffing. “Als gemeente vonden we het niet gewenst dat onze inwoners hun medicijnenafval niet meer bij de apothekers kunnen inleveren.

Daarnaast deelden we de zorgen van de apothekers dat de restanten van medicijnen in het riool terecht zouden komen. Om de service van het inleveren bij de apothekers te kunnen bieden en de risico’s voor het milieu, heeft het college aan de gemeenteraad voorgesteld om de afvalstoffenheffing te verhogen. Geen makkelijke keuze maar de raad was het hiermee eens“, aldus wethouder financiën Victor Frequin (VVD).

medicijnenafval
Foto: v.l.n.r. De heer Niezing (apotheker Duivendrecht), de heer Ghalit (apotheker Ouderkerk aan de Amstel) en de heer Frequin (wethouder).