Centrumplan: Kan de schop de grond in?

Het lijkt rustig rond het centrumplan, maar achter de schermen draaien de raderen op volle toeren.
Momenteel zijn we volop aan de slag met het maken van de bestekdocumenten. Deze documenten maken het mogelijk om het werk aan te besteden. Na het proces van aanbesteding kan de aannemer aan het werk en gaat de spreekwoordelijke schop de grond in.

Puzzelstukjes

Voor het zover is moeten we nog wel de laatste puzzelstukjes leggen. En dat is niet eenvoudig. Die laatste stukjes gaan vooral over hoe we de ondergrond goed inrichten. Die ondergrond moet namelijk van nogal veel markten thuis zijn: niet te nat, niet te droog, de kermisattracties moeten erop kunnen staan, maar ook de bomen moeten in de bodem goed kunnen aarden, zodat ze bloeien en groeien. 

Het onderzoek naar de draagkracht van de bodem liet zien dat we op bepaalde plekken met lichtgewicht ophoogmaterialen moeten werken en/of met een voorbelastingperiode. 
Maar wat is nu het beste? Om de juiste keuzes en afwegingen te maken worden de verschillende mogelijkheden nu nog verder onderzocht en doorgerekend. Half februari verwachten we  de resultaten hiervan. 

Bomen kappen en verplanten

In totaal moeten er 28 bomen gekapt worden om de herinrichting van ’t Kampje te realiseren. De kapaanvraag voor het centrumplan is op 29 december ingediend (publicatie: Omgevingsvergunningen woensdag 24 januari 2024 in het Weekblad voor Ouder-Amstel. Kenmerk ingediende omgevingsvergunning kappen: 2023-00000787). Gelukkig ligt er een mooi nieuw inrichtingsplan groen ter compensatie. 

Lei-linde in uw tuin?

Onder de te kappen bomen zitten 10 volgroeide lei-linde bomen. Lei-lindes zijn goed verplantbaar en kunnen in de tuin. In de gemeente hebben we geen goede plek voor deze tien lei-lindes, maar misschien past een van deze 10 lei-lindes wel bij u in de tuin. Is dat het geval? Stuur dan een berichtje naar gemeente@ouder-amstel.nl. Wij helpen graag mee om deze bomen te verhuizen naar hun volgende stek. Er staat ook een volgroeide Hollandse linde. Die wordt binnenkort voorbereid om in de winter 24/25 verplant te kunnen worden naar een andere locatie binnen het centrumplangebied.  

Planning uitvoering

Voor het begin van het broedseizoen (15 maart 2024) willen we de bomen verwijderd hebben. De aftrap voor de uitvoering van het ‘echte’ werk staat op begin juni. Natuurlijk houden we u op de hoogte via onze website. 

wethouder Paulette Koek-Baks bij een lei-linde
Foto: wethouder Paulette Koek-Baks bij een van de lei-lindes.