Herdenking 4 mei: 2023 Leven met oorlog
Op 4 mei is de jaarlijkse herdenking in Duivendrecht. We herdenken allen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies.
Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de herdenkingen, vieringen en andere activiteiten op 4 en 5 mei loopt.
Het jaarthema inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd.
Voor de komende herdenking is het jaarthema: ‘2023 Leven met oorlog’
De afstand tot de Tweede Wereldoorlog wordt ieder jaar groter, maar bijna iedere Nederlander heeft via overlevering van generatie op generatie te maken met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen sindsdien. Voor de eerste generatie is het doorgeven van oorlogservaringen vaak een belangrijke vorm van verwerking en een manier om hun kinderen en kleinkinderen te waarschuwen voor het gevaar van oorlog.
Zo zijn de effecten van oorlog nog steeds merkbaar in het leven van veel mensen, zowel voor de direct betrokkenen als voor hun partners, kinderen, kleinkinderen en andere familieleden. Jongere generaties dragen ook de ervaring van recentere oorlogen met zich mee – dichtbij of ver weg.
Voor het eerst sinds de oorlog in voormalig Joegoslavië leven we in Europa weer met oorlog. En voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog heeft het in heel Europa zo’n voelbare impact. We zien het aan onze energierekening. We lopen in een supermarkt Oekraïense vluchtelingen tegen het lijf. En we voelen de dreiging die uitgaat van een nietsontziende alleenheerser met kernwapens.
De inval van Rusland in Oekraïne en het nietsontziende geweld, ook en juist tegen burgers, maken glashelder dat ook voor Europa het gevaar nooit weg is geweest. Het maakt duidelijk dat je alleen met woorden geweld en agressie niet altijd stopt. De oorlog in Europa dwingt ons om na te denken over wat we echt belangrijk vinden. Willen we vrijheid en democratie of accepteren we onderdrukking en dictatuur? Oorlog zet alles op scherp. We voelen echt het belang weer van woorden als ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’ en nemen de verdediging ervan weer serieus.
Herdenking Duivendrecht
Door muziek en het lezen van gedichten en teksten zal het thema ‘Leven met oorlog’ worden uitgewerkt in een korte bijeenkomst op 4 mei om 19.15 uur in De Kleine Kerk, Rijksstraatweg 129. Muzikale medewerking wordt verleend door Mieke van Loon, cello en Peter de Wit, fagot.
Na deze bijeenkomst volgt een stille tocht naar het monument in de Begoniastraat met een kranslegging namens de gemeente, de scholen en het 4 mei Comité. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus houdt locoburgemeester Koek-Baks een toespraak. Na afloop bent u hartelijk welkom in het Dorpshuis.
4 mei Comité Duivendrecht en Stichting Coherente. Secretariaat: G.M. Bouman-Passchier, In de Korenmolen 17, 1115 GN Duivendrecht, (020) 416 01 81.
Herdenking Ouderkerk
Ook in de Amstelkerk is op 4 mei om 19.15 uur een korte bijeenkomst.
Leerlingen van de Jan Hekmanschool dragen hun eigen gedichten voor. De muziek wordt verzorgd door Ton Terra, gitaar en Frieda Jacobowicz, fluit. Namens het 4 mei-comité spreekt Marian Velthuis.
Om 19.50 uur volgt een stille tocht naar het monument bij het gemeentehuis. Daar legt burgemeester Joyce Langenacker namens de gemeente een krans. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus houdt burgemeester Langenacker een toespraak en spreekt de voorzitter van het Oranjecomité Wijnand Slokker een gedicht uit. Schoolkinderen en verschillende organisaties krijgen de gelegenheid bloemen te leggen bij het monument. De herdenking wordt afgesloten met een defilé.