Vluchtelingenopvang Wenckebachweg Duivendrecht vanaf dinsdag 14 februari geopend

Vanaf dinsdag 14 februari opent de tijdelijke opvanglocatie aan de Wenckebachweg 144 te Amsterdam-Duivendrecht. De opvanglocatie sluit weer op 1 augustus 2023. De gemeente draagt zo bij aan het verminderen van het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers en vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland.

Stapsgewijs 

Vanaf volgende week verwelkomen het Rode Kruis en Participe stapsgewijs de vluchtelingen. De Wenckebachweg biedt onderdak voor maximaal 150 asielzoekers en 100 vluchtelingen uit Oekraïne. Oorspronkelijk stond de opening voor half januari gepland, maar een zorgvuldige oplevering van het gebouw heeft tot vertraging geleid. 

Begeleiding 

De begeleiding van bewoners wordt georganiseerd door het Rode Kruis en Participe. Het Rode Kruis zorgt voor het locatiemanagement en de begeleiding van de asielzoekers. Participe Amstelland levert dagbesteding en psychosociale hulpverlening aan Oekraïense vluchtelingen. 

Veiligheid 

Beveiligingsbedrijf More2Safety verzorgt 24 uur per dag en zeven dagen per week de beveiliging in en rond het gebouw om de veiligheid van bewoners, gebruikers en de omgeving te waarborgen. Via het telefoonnummer (06) 593 227 60 zijn ze 24/7 bereikbaar voor veiligheidssituaties die direct met de opvang te maken hebben. Voor acute situaties kunt u terecht bij 112 of belt u de politie op (0900) 8844.  

Doorstroming  

Op 1 augustus 2023 sluit deze tijdelijke opvang. De Oekraïense vluchtelingen stromen zoveel mogelijk door naar Entrada 700, wat zich enkele honderden meters verderop in Duivendrecht bevindt. Naar verwachting gaat Entrada als opvanglocatie in Amsterdam-Duivendrecht open in juli 2023 en biedt dan onderkomen aan 200 Oekraïense vluchtelingen.  

Het COA is verantwoordelijk voor de organisatie van nieuwe opvangplekken voor asielzoekers van de Wenckebachweg. 

Vrijwilligers en donaties 

De gemeente heeft eerder een oproep geplaatst om spullen te doneren. Om het enorme aanbod te verwerken zijn er uiteindelijk vier donatiedagen georganiseerd in samenwerking met vrijwilligers uit de omgeving.  

Wethouder sociaal domein en duurzaamheid Jacqueline de Maa: “Fijn dat we met de opvang starten. We zijn iedereen erg dankbaar voor hun donaties en/of inspanningen bij de voorbereidingen. Dankzij de hulp van alle betrokken partijen en een goede samenwerking met inwoners en ondernemers in de omgeving, is een opvang gerealiseerd waar de asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen zich veilig en welkom kunnen voelen.”