Help vluchtelingen uit de Oekraïne

De gruwelijke oorlog in Oekraïne zorgt voor een ongekende stroom vluchtelingen. Onze en uw steun is hard nodig om hun een veilig onderkomen te bieden. Ouder-Amstel is druk bezig met het zoeken naar locaties. We hebben onder andere met de eigenaar van het voormalig Rabobankgebouw een afspraak gemaakt: in het pand zijn 10 slaapkamers gerealiseerd en de eerste mensen zijn opgevangen.

Hoe kunt u Oekraïne helpen?

We krijgen veel vragen van inwoners die willen helpen. Hieronder de meeste gestelde vragen en antwoorden. 
Lees ook de Handreiking particuliere opvang Oekraïeners (pdf, 667 kB)

Ik wil geld doneren voor Oekraïense vluchtelingen. Hoe doe ik dat?

Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak, schoon drinkwater en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.

Ik wil als vrijwilliger helpen. Waar moet ik zijn?

Coherente bemiddelt met vrijwilligers. Neem contact op via info@coherente.nl

HVO Querido zorgt voor beheer en opvang in het voormalig Rabobankpand. Meer info over deze organisatie samenvoorthuis.nl

De website RefugeeHelp is het landelijke startpunt voor Oekraïense vluchtelingen, maar ook voor vrijwilligers. Deze website is in het Nederlands, Engels, Russische en Oekraïens beschikbaar.

Waar vind ik informatie over hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne?

Op de website van Vluchtelingenwerk Nederland en op RefugeeHelp vindt u veel informatie over opvang en mogelijkheden om te helpen.

Ik wil een vluchteling in huis opvangen. Hoe doe ik dat?

Er zijn zeven verschillende websites waar u zich kunt aanmelden als gastgezin. Zie daarvoor de volgende website RefugeeHelp.  

Aanmelden om Oekraïense vluchtelingen in huis op te nemen kan ook op Vluchtelingenwerk.

Andere professionele organisaties zijn icanhelp.host of mapahelp.me.

Ik heb vluchtelingen in huis. Moeten zij worden ingeschreven bij de gemeente?

Ja, het is belangrijk dat vluchtelingen die tijdelijk op uw adres verblijven, worden ingeschreven bij de gemeente, zodat zij in aanmerking kunnen komen voor voorzieningen zoals onderwijs. Voor inschrijving van een minderjarige is toestemming nodig van de gezaghouder. Voor inschrijving dient u telefonisch een afspraak met de gemeente te maken (020) 496 21 21. Vermeld bij het Klant Contact Center dat u een afspraak wilt maken om Oekraïeners in te schrijven. Voor inschrijving op het adres is toestemming van de hoofdbewoner nodig.

Wat doet de gemeente om vluchtelingen op te vangen?

Het Kabinet heeft alle Veiligheidsregio’s gevraagd de twee weken (vanaf 7 maart 2022) 1.000 opvangplaatsen te creëren en de daaropvolgende twee weken nog eens 1.000. Op 16 en 17 maart 2022 zijn circa 30 personen ondergebracht in het voormalig Rabobankpand in Ouderkerk aan de Amstel.
In de RAI is een coördinatiecentrum ingericht waar vluchtelingen uit Oekraïne zich moeten melden en aan een opvangplek in de regio worden geholpen. Het aantal vluchtelingen in Ouder-Amstel kan nog toenemen.

Beheer en opvang in het voormalig Rabobankpand is in handen van HVO Querido.

Daarnaast is de gemeente nog op zoek naar leegstaande panden en ruimtes die gebruikt kunnen worden. Als u iets weet stuur dan een bericht naar vluchtelingen@ouder-amstel.nl met uw informatie en aanbod. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Ik wil spullen doneren voor mensen in Oekraïne

In Nederland zijn diverse lokale en particuliere initiatieven om spullen te verzamelen en die naar Oekraïne en/of buurlanden te brengen. Kijk op de pagina Spullen doneren voor vluchtelingen op Vluchtelingenwerk naar initiatieven in de buurt.
Stichting Oekraïeners in Nederland heeft meer dan dertig verzamelpunten georganiseerd in heel Nederland waar hulpgoederen kunnen worden afgegeven. Meer informatie vindt u op de website Stichting Oekraïeners in Nederland.

Ik wil spullen doneren voor Oekraïense vluchtelingen in Ouder-Amstel

U kunt spullen doneren voor de vluchtelingen in Ouder-Amstel via Kringloopwinkel De Tulp. Inname maandag en dinsdag van 13:00 tot 15:00 uur, Diederick van Haarlemstraat 1, Ouderkerk aan de Amstel. Openingstijden verkoop woensdag en zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur, donderdag en vrijdag van 13:00 tot 17:00 uur.
Op dit moment is er geen behoefte aan kleding. Kijk voor meer informatie op Kringloopwinkeltje ‘De Tulp’ | Facebook

Waar moeten Oekraïense vluchtelingen zich melden als zij in onze regio aankomen en opvang nodig hebben?

Om de opvang van vluchtelingen zo goed mogelijk te coördineren, is er in de RAI een centraal coördinatiepunt (ingang E, Europaplein 24). Hier kunnen vluchtelingen uit Oekraïne zich melden en worden zij aan een opvangplek in de regio geholpen.

Hoe zit het met medische zorg aan Oekraïeners?

Medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Er wordt geen eigen bijdrage gevraagd van de patiënt. Kijk voor meer informatie op: het CAK - Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden 

Voor spoedgevallen kunnen mensen terecht bij het Amstelland Ziekenhuis.

Oekraïense asielzoekers die verblijven op opvanglocaties van het COA, vallen onder de Regeling Medische zorg Asielzoekers.

Hoe kunnen vluchtelingen reizen met openbaar vervoer zonder OV chipkaart?

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen in Nederland gratis reizen met OV.
Dit kan op door ID/Paspoort Oekraïne te laten zien bij instappen bus en tram. Om met de metro te reizen kunnen vluchtelingen naar de GVB Service en Tickets vestigingen tijdens kantooruren (Stationsplein – Koffiehuis, NZ-lijn Station Noord, Station Bijlmer Arena en Station Amsterdam Zuid). Op vertoon van hun legitimatie krijgen zij een dagkaart voor het reizen in de metro. Als er geen balie open is bij een metrostation, moeten zij dus eerst met de bus of tram naar een geopende balie reizen en daar een dagkaart halen.

Ik wil mijn tweede huis verhuren aan vluchtelingen, mag dat?

Een tweede woning mag verhuurd worden zonder vergunning als:

  • De huur boven de liberalisatiegrens ligt (dat is vrij hoog, namelijk € 752,33 of hoger);
  • De eigenaar of huurder zijn hoofdverblijf buiten de woningmarktregio ligt (dus als diegene buiten Amsterdam, Diemen, Uithoorn, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer woont is geen vergunning nodig, maar als diegene binnen deze gebieden woont dan is er wel een vergunning nodig);
  • En de eigenaar geen meerdere woningen verhuurd;

Belangrijk is ook om het bestemmingsplan van een locatie/tweede woning te checken (soms staat in het bestemmingsplan dat het agrarisch of vakantieverhuur is, dan gelden er weer andere regels). 
In alle andere gevallen moet er een vergunning aangevraagd worden. Eventueel zouden voor vluchtelingen een uitzondering gemaakt kunnen worden, maar ook dan is er een vergunning nodig. 

Staat u vraag er niet bij mail naar vluchtelingen@ouder-amstel.nl