Wielreninterventie Ronde Hoep voor meer veiligheid

Het ‘Rondje Rondehoep’ in Ouderkerk is een populaire route onder wielrenners. De snelheid van de wielrenners zorgt er soms voor dat andere weggebruikers over het hoofd worden gezien en andersom. Daarom is ervoor gekozen de succesvolle wielreninterventie, zoals vorig jaar ingezet voor de Dorpsstraat, door te trekken naar het ‘Rondje Rondehoep.’

Onderzoek wijst uit dat dankzij de KOM-bebording en wegmarkeringen zeventig procent van de Wielrenners de drukke Dorpstraat vermijdt en ‘het blokje om’ via de Vondelstraat fietst. KOM staat voor King of the Mountain. Een titel die je in de ‘Strava’-app kunt verdienen als je als wielrenner de snelste bent over een bepaald traject.

Rechtsom is veiliger

Wielrenners worden met markeringen op de grond en borden langs de weg gevraagd om het ‘Rondje Rondehoep’ rechtsom te fietsen. Voordeel daarvan is dat wielrenners minder langs de uitritten van boerderijen en woningen fietsen. Daardoor wordt de situatie overzichtelijker. Het uitbreiden van de KOM-borden zorgt ervoor dat het voor wielrenners én de andere weggebruikers een stuk overzichtelijker en veiliger wordt. 

‘Elkaar de ruimte geven’

Wethouder verkeer Rineke Korrel: “wielrenners zijn en blijven welkom in Ouder-Amstel. En ik vind het belangrijk te benadrukken dat de bebording en markeringen zich niet alleen richt op wielrenners. Uiteindelijk gaat het om gedrag, rekening houden met elkaar en elkaar letterlijk en figuurlijk de ruimte geven. Het helpt daarbij enorm als wielrenners het prachtige ‘rondje Rondehoep’ rechtsom gaan fietsen. Ik heb er mede door de positieve ervaringen met de interventie in de Dorpsstraat veel vertrouwen in dat zij hier gehoor aan gaan geven.” 


Foto: markering voor veilige route rondje Ronde Hoep