Eerste straten Koninginnenbuurt klaar

Het groot onderhoud in de Koninginnenbuurt is in volle gang en de werkzaamheden verlopen voorspoedig. Onlangs is de Hogerlustlaan opgeleverd en daar werd even bij stilgestaan. Deze straat heeft een compleet nieuwe inrichting gekregen met parkeervakken en ruimte voor extra groen.


Foto: Hogerlustlaan

In de voorbereiding is een intensief en succesvol participatietraject geweest met de bewoners. Samen met de betrokken bewoners zijn er ontwerpen voor de nieuwe inrichting en het groen opgesteld. Voor de Hogerlustlaan, Porto Buenolaan en de Amstellandlaan heeft dat voor meer groen gezorgd. Er komen, verdeeld over de drie lanen, maar liefst 10 plantvakken en 26 nieuwe bomen.
Binnen het project worden in totaal 106 nieuwe bomen aangeplant.

De boomkeuze voor de Hogerlustlaan is gevallen op de amberboom welke in de herfst een mooie abrikoos tot oranjerode kleur laat zien. De bomen komen vanaf een kwekerij uit het Brabantse Boxtel.
Vanwege de werkzaamheden, het ophogen van de wegen en vervangen van het riool, is het noodzakelijk om veel bomen in de buurt te vervangen. Vooraf is onderzoek gedaan naar het effect van de werkzaamheden op de bomen en daaruit is gebleken dat de meeste bomen niet behouden kunnen blijven. In het groenontwerp worden de te verwijderen bomen ruimschoots gecompenseerd en er is ook rekening gehouden met de biodiversiteit. Ook worden er vier knotwilgen afkomstig van de Polderweg geplant. Deze knotwilgen moeten plaatsmaken voor de verbreding van de A9.

Wethouder openbare ruimte, Axel Boomgaars is blij met het verloop van het project. “Er is een lange voorbereiding aan vooraf gegaan en bewoners zijn van het begin af aan betrokken en dat is ook heel belangrijk. We willen en moeten het samen doen om te zorgen dat we een fijne en veilige woonomgeving maken voor de buurt. Een dergelijk onderhoud doe je voor de komende 30 jaar waarbij ook rekening wordt gehouden met klimaatveranderingen. “Momenteel wordt ook gewerkt aan de Porto Buenolaan en de Amstellandlaan. Het ziet ernaar uit dat het project dit jaar geheel wordt afgerond. De aannemer AW Groen en Natuur uit Lisse is tevreden over hoe de uitvoering verloopt. “Met name de bewoners zorgen ervoor dat wij hier fijn kunnen werken. Er wordt altijd vriendelijk gegroet en er worden goede vragen gesteld. De mensen zijn blij met de verandering en geïnteresseerd in ons werk. Dat zorgt bij ons voor de juiste motivatie en het is al meerdere malen voorgekomen dat een bewoner ons zomaar trakteerde op wat lekkers, dat is toch geweldig!”, aldus Stefan Woltering, bedrijfsleider van AW Groep.

Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkelingen binnen het project? Meldt u zich aan voor de Bouwapp via Google Play of via de Apple store. De aannemer plaatst regelmatig berichten over de voortgang en leuke wetenswaardigheden.
Aanmelden voor de Bouwapp kan op uw smartphone onder project “groot onderhoud Koninginnenbuurt Ouderkerk”. De Bouwapp is ook beschikbaar via debouwapp.nl.