NK tegelwippen

Ouder-Amstel doet dit jaar voor het eerst mee aan het Nederlands Kampioenschap (NK) Tegelwippen! We gaan als gemeente niet alleen op volle kracht door om te verduurzamen, maar we bereiden ons ook voor op wat komen gaat. Meer groen is daarbij een uitstekend en ook leuk middel. Het zorgt voor meer verkoeling bij hitte, en vangt water op bij heftige buien. Minder tegels en een geveltuintje fleuren de straat op. Goed groen biedt ruimte voor vleermuizen, vogels, vlinders, bijen en andere dieren. Bovendien maakt meer groen gelukkig. In de strijd tegen de klimaatcrisis moeten we ons het vuur uit de schoenen rennen, maar gelukkig valt er onderweg dus nog genoeg te genieten.

Meer dan honderd gemeenten verspreid over het land doen dit jaar mee aan het NK Tegelwippen. Ook Aalsmeer en Amstelveen doen mee. Veel bewoners voelen en zien de noodzaak om hun tuinen te vergroenen vanwege de klimaatveranderingen. Minder tegels en meer groen is beter voor het milieu. 

Hoewel het NK Tegelwippen ludiek klinkt en er tijdens het NK een vrolijke rivaliteit bestaat tussen de deelnemende gemeenten, is de achterliggende boodschap van dit NK heel serieus. Het gaat niet goed met het klimaat en alle zeilen moeten worden bijgezet. Iedere tegel die verdwijnt helpt daarbij! Met het terugbrengen van het aantal tegels kan wateroverlast door extreme stortbuien worden verminderd. Bovendien kan de grond beter water vasthouden bij lange periodes van droogte en in tijden van hitte zorgt groen voor meer koelte. En in een natuurlijke omgeving krijgen planten en dieren ook een plek. 

Hoe werkt het?

Het NK tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober 2022. Gemeenten strijden tegen elkaar om de felbegeerde Gouden Tegel en Gouden Schep te bemachtigen. Alle bewoners kunnen zelf meedoen door tegels in hun (gevel)tuin te wippen en er planten voor terug te plaatsen. Deze gewipte tegels kunnen via www.nk-tegelwippen.nl ingediend worden met een voor en na foto. 
Naast de gemeenteprijzen dingen ook bewoners mee voor Wipper van de maand en Publiekswipper met hun ingezonden foto’s! 
Inspiratie nodig voor je tuin, kijk eens op www.ouder-amstel.nl/biodivers