Klimaatadaptatie Ouder-Amstel

We hebben het allemaal gezien in de zomer van 2021: overstromingen in Limburg, 50 graden in Canada en Bosbranden in Griekenland. Het weer verandert. Hoewel we er alles aan doen om de aarde niet verder te laten opwarmen, moeten we onze gemeente ook zo inrichten dat we de gevolgen van klimaatverandering op kunnen vangen. Dat heet klimaatadaptatie.

Bij nieuwe ontwikkelingen in de openbare ruimte zorgen we voor dat deze klimaatadaptief worden gerealiseerd. Niet alleen met technische oplossingen, zoals betere riolering, maar vooral met ‘groene’ oplossingen, zoals het planten van meer bomen en het vervangen van verharding door groen. We werken ook samen met ontwikkelaars en woningcorporaties. De komende jaren gaan we met u in gesprek over klimaatadaptatie! We gaan de wijk in en kijken samen met u wat we kunnen realiseren. 

U kunt zelf ook wat doen!

Vervang bijvoorbeeld tegels door planten. We zouden het ontzettend leuk vinden als bewoners aan de slag gaan met geveltuintjes. Plaats een regenton en bewater op de warmere dagen de planten hiermee. Plaats een boom, een groen dak en/of zonneschermen, zodat u de hitte buiten houdt (en geen airco hoeft aan te schaffen). Groen zorgt voor verkoeling en helpt vogels, insecten en andere dieren en minder tegels betekent dat regenwater de bodem in kan. Kijk voor meer tips op www.rainproof.nl.   

Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of uw koopwoning op palen is gebouwd. Door het extreme weer varieert de grondwaterstand. Dat kan gevolgen hebben voor uw fundering. Meer informatie vindt u op www.eigenhuis.nl. U kunt hier zoeken op ‘paalrot’.