Biodivers Ouder-Amstel

Samen met u willen we de dorpen van de gemeente Ouder-Amstel steeds groener maken. In alle beleidsstukken over duurzaamheid wordt biodiversiteit al meegenomen. Er zitten een aantal plannen aan te komen voor de komende jaren, hier komt zo snel mogelijk meer informatie over.

U kunt zelf ook wat doen!

 1. Minder bestrating. Bestraat maximaal 40% van uw tuin en leg alleen steen waar u loopt of zit. Teveel steen is slecht voor de afwatering en vormt een voedingsbodem voor groene aanslag en mierenoverlast.
 2. Groene omheining. Een groen haag is milieuvriendelijker dan een schutting en verwelkomt egels en vogels.
 3. Slim omgaan met water. Koppel uw regenpijp af van het riool zodat regenwater voor uw planten beschikbaar is. Vang een deel van het regenwater ook op in een regenton of regenwatervijver voor later gebruik. Geef uw planten in droge periodes één keer per week veel water (in plaats van iedere dag een beetje). Zo krijgen uw planten sterkere wortels en zijn ze minder vatbaar voor plagen.
 4. Tuinier natuurlijk. Zet planten op de juiste plek om plagen te voorkomen en verwelkom natuurlijk vijanden in uw tuin die plaagdieren eten. Heeft u eenmaal een plaag? Verwijder dan de bron van de plaag en bestrijd de plaag met hand en natuurlijke vijand. Gebruik gif alleen als het echt nodig is en gebruik het gepast.
 5. Gezonde en diverse beplanting. Kies voor biologische beplanting of planten met een milieukeurmerk, die passen bij de grondsoort en de hoeveelheid zon en schaduw in uw tuin. Met groene bodembedekkers of boomschors voorkomt u onkruid en is uw afwatering goed.
 6. Diervriendelijk. Heet dieren welkom in uw tuin door ze toegang, voedsel en beschutting te bieden. Zorg het hele jaar voor bloeiende inheemse planten, zo helpt u nuttige insecten zoals bijen aan voedsel.
 7. Groen dak. Een groen dak werkt verkoelend bij warm weer, vangt bij regenbuiten water op en zorgt voor meer insecten en dieren.
 8. Gras. Gras in uw tuin helpt bij een goede afwatering. Maai uw gazon niet te kort om mos te voorkomen.
 9. Hoogteverschillen in de tuin. Met hoogteverschillen in de tuin voorkomt u wateroverlast in huis en kunt u bij extreme neerslag water opvangen in lagergelegen delen.
 10. Maak zelf compost. Compost is goed voor de waterhuishouding van uw bodem. Maak eigen compost van uw keuken- en tuintafel, dan hoeft u geen (turf houdende) compost te kopen.
 11. Geveltuintje. Geveltuintjes fleuren straten en buurten op en geven de buurt een eigen karakter. Iedereen in de buurt geniet mee van deze planten- en bloemenparadijsjes. Meer groen zorgt er ook voor dat we beter bestand zijn  tegen klimaatveranderingen en is goed voor insecten en vogels. Kijk op onze pagina Geveltuintjes als u geïnteresseerd bent in het aanleggen van een geveltuintje.