Besluitenlijst 03 december 2024

Aanwezig

J. Geldhof, burgemeester
P.D.A.M. Koek-Baks, wethouder
V.L.M. Frequin, wethouder
H.M. Spil, wethouder
A.J.E. van der Werf, gemeentesecretaris

Beantwoording motie ateliers kunstenaars

Tijdens de behandeling van het Visiedocument maatschappelijke voorzieningen tijdens de raadsvergadering op 25 april 2024 is gevraagd te inventariseren welke mogelijkheden voor ateliers er zijn voor kunstenaars, in bestaande woonkernen en/of in de in ontwikkeling zijnde woningbouwplannen.
In het raadsbericht is aangegeven welke mogelijkheden er zijn. Maar ook tegen welke (financiële) belemmeringen kunstenaars aanlopen.

Besluit 

De motie te beantwoorden door middel van de bijgevoegd raadsbericht d.d. 20 november 2024.

Beantwoording Schriftelijke vragen GroenLinks d.d. 13 november 2024 Overlast wielrenners Achterdijk

De Polderweg is een minder gewenste route voor het overige fietsverkeer, met name voor schoolgaand verkeer, ouderen en andere kwetsbare doelgroepen op de fiets. Op de Polderweg is geen verlichting aanwezig en heeft het overige gemotoriseerde verkeer een hogere snelheid. Om deze doelgroepen te kunnen voorzien in een sociale veilige fietsroute willen wij de doorgang niet definitief sluiten.  
 
In plaats daarvan wordt er gekeken of hier ook voor wielrenners een KOM-blokje om campagne kan worden toegepast. Daarnaast wordt contact opgenomen met de wieler verenigingen in de regio, om hun leden te vragen de Polderweg als route te gebruiken.  

“KOM" is een term uit de wielersport en staat voor "King of the Mountain". Oorspronkelijk werd deze term gebruikt om een specifiek segment van een klim aan te duiden. Tegenwoordig wordt de term wereldwijd door wielrenners gebruikt om diverse segmenten, zowel klimmen als vlakke stukken, te markeren. Deze segmenten zijn vooral bekend door hun vermelding in de populaire app Strava, die door veel fietsers wordt gebruikt. Door het aanduiden van deze segmenten wordt een route vaak aantrekkelijker voor wielrenners, omdat ze hierdoor eerder geneigd zijn deze route te verkiezen boven andere.

Besluit 

In te stemmen met de beantwoording van de vragen en deze naar de gemeenteraad te sturen.

Beveiligingsplan Suwinet

Collegevoorstel voor vaststellen van de herziene versie van het eerdere Beveiligingsplan, voornamelijk in verband met de nieuwe Suwinet-Inkijk omgeving (Suwinet-Inkijk Wgs) voor schuldhulpverlening. Daarnaast moet worden voldaan aan recenter normenkader.

Besluit 

Het Beveiligingsplan Suwinet Ouder-Amstel, een herziene versie van het exemplaar van 2020, vast te stellen.

Vaststelling Uitvoeringsprogramma U&H-taken 2025 gemeente Ouder-Amstel en vaststellen van de aangepaste Omgevingsanalyse (bijlage C)

Op grond van de Omgevingswet zijn gemeenten verplicht een adequate beleidscyclus te voeren voor de uitvoering van de Uitvoerings- (Vergunningen) en Handhavingstaken (Toezicht en Handhaving). De te voeren beleidscyclus bestaat uit drie onderdelen te weten: (1) een meerjarig uitvoeringsbeleid, (2) een jaarlijks uitvoeringsprogramma en (3) een Jaarevaluatieverslag. 

Voorliggend voorstel betreft de vaststelling van het Uitvoeringsprogramma U&H-taken 2025. Met de (tijdige) vaststelling door het college en de aanbieding van het vastgestelde uitvoeringsprogramma aan de gemeenteraad, wordt voldaan aan de wettelijke verplichting. 

Besluit 

  1. Het Uitvoeringsprogramma U&H-taken 2025 gemeente Ouder-Amstel vast te stellen.
  2. De Bijlage C Omgevingsanalyse gemeente Ouder-Amstel vast te stellen.
  3. Het raadsbericht inclusief het Uitvoeringsprogramma U&H-taken 2025 gemeente Ouder-Amstel voor kennisgeving naar de raad te zenden.

Aanwijzingsbesluit bedelarij

Er wordt in de gemeente Ouder-Amstel overlast ondervonden door bedelarij. Politie en handhaving kunnen niet beboeten wegens het ontbreken van een aanwijzingsbesluit op basis van art. 2:65 van de APV. Om hen juridische gronden te geven bij het handhaven op bedelen, neemt het college voor een aantal gebieden een aanwijzingsbesluit. Deze gebieden worden door de politie en handhaving aangeduid als plaatsen waar overlast het meest wordt ervaren.

Besluit 

Op basis van art. 2:65 van de APV een aanwijzingsbesluit vast te stellen, waarin specifieke gebieden binnen de gemeente worden aangewezen waar een verbod op bedelen komt.

Wederzijdse informatie

  • Burgemeester Geldhof heeft het afscheid van de interim algemeen directeur van Duo+ bijgewoond.
  • Burgemeester Geldhof heeft twee keer telefonisch overlegd met de bestuurssecretaris van één van de basisscholen.
  • Burgemeester Geldhof heeft tijdens een ceremonie tien inwoners van Ouder-Amstel en één van hun kinderen genaturaliseerd, waardoor zij het Nederlanderschap hebben verkregen.
  • Burgemeester Geldhof heeft art 24 overleg gevoerd met de ondernemingsraad van Ouder-Amstel.
  • Wethouder Koek-Baks is samen met wethouder Frequin aanwezig geweest bij onthulling Ton Alberspad.
  • Wethouder Frequin heeft met vertegenwoordigers van de boeren in de Ronde Hoep gesproken in Polderzicht over Toekomstkader Amstelscheg ect. 
  • Wethouder Frequin heeft informatie avond bijgewoond over de gebiedsontwikkeling in Dorpshuis Duivendrecht.
  • Wethouder Frequin heeft PHO Wonen AM bijgewoond en voorgezeten; Ouder-Amstel was gastheer en heeft presentatie over gebiedsontwikkeling gegeven.
  • Wethouder Frequin heeft overleg gevoerd met wethouders financiën en de gemeentesecretarissen van de DUO+ gemeente alsmede de directie van DUO+ over de financiële stand van zaken van de gemeenten.
  • Wethouder Frequin heeft PHO Bouwen en wonen MRA bijgewoond.
  • Wethouder Frequin heeft bestuurderscongres van de VVD bijgewoond in Eindhoven en daar o.a. gesproken met bestuurders van Uithoorn en Amstelveen over de vluchtelingen situatie in onze regio.
  • Wethouder Frequin heeft samen met wethouder Koek de onthulling van het straatnaambord van het Ton Alberspad in Duivendrecht bijgewoond.
  • Wethouder Spil heeft deelgenomen aan het bestuurlijk overleg GR GGD Amsterdam-Amstelland (huiselijk geweld en seksueel geweld), op locatie.
  • Wethouder Spil heeft gesproken met de regiocoördinator en coördinator van Buurtgezinnen.
  • Wethouder Spil heeft kennisgemaakt met de regiomanagers van MEE Amstel en Zaan | Mantelzorg & Meer.
  • Wethouder Spil was op locatie aanwezig bij de jaarlijkse VNG Bestuurdersdag & Najaars Algemene Ledenvergadering (ALV).
  • Wethouder Spil heeft gesproken met de energie coaches van Ouder-Amstel Energie.
  • Wethouder Spil heeft deelgenomen aan het PHO Jeugd met de wethouders van Duo.
  • Wethouder Spil heeft bestuurlijk overleg gevoerd met Coherente.

Ouderkerk aan de Amstel, 10 december 2024
Burgemeester en wethouders voornoemd,
de secretaris, A.J.E. van der Werf    
de burgemeester, J. Geldhof