Veelgestelde vragen over GFT-inzameling

Heeft uw nog vragen over de inzameling van het GFT? Misschien hebben we nog niet al uw vragen beantwoord. Bekijk daarom de veelgestelde vragen hieronder.

Waarom GFT-inzameling? 

Ouder-Amstel heeft de ambitie om voor 2025 de hoeveelheid restafval te verminderen van 276 kg per inwoner per jaar naar 100 kg. Dat is 2 kilo restafval per week. Om deze ambitie te kunnen halen is door de gemeenteraad besloten om groente-, fruit- en tuinafval (GFT) apart in te zamelen. Doorgaans bestaat een derde van het huishoudelijk restafval uit GFT. Dat is zonde omdat er grondstoffen verloren gaan en het verbranden van restafval is veel duurder dan composteren. Minder restafval verbranden verlaagt ook de CO2-uitstoot. In andere gemeenten blijkt dat bij de laagbouw het beste resultaat wordt behaald als het GFT met containers aan huis wordt ingezameld. 

Wat moet ik doen als ik een (tweede) container wil? 

U kunt een container aanvragen via Groente-, Fruit-, en Tuinafval op onze site.  

Wat zijn de afmetingen van de container?

afmetingen gft+e container

Tekst op foto: de afmetingen van een 140 liter container zijn: hoogte romp zonder deksel 1.016 mm, hoogte romp met deksel 1.078 mm, breedte romp 476 mm, breedte romp met deksel 497 mm, diepte romp 553 mm, doorsnede van wiel 200 mm.
De afmetingen van een 240 liter container zijn: hoogte romp zonder deksel 1.000 mm, hoogte romp met deksel 1.064,5 mm, breedte romp 570 mm, breedte romp met deksel 580 mm, diepte romp 727 mm, doorsnede van wiel 200 mm.  

Moet ik de container persoonlijk in ontvangst nemen? 

Nee dat hoeft niet, de container wordt aan de straatkant voor uw woning geplaatst. Als u langere tijd afwezig bent, vraag dan aan de buren om de container veilig weg te zetten.

Hoe herken ik mijn container?

De container is voorzien van een sticker met een unieke barcode die is gekoppeld aan uw adres. Op deze sticker staat uw adres, zodat u de container kan herkennen. Wat is het doel/nut van de chip in de container?

De chip heeft twee functies:

  1. Het herkennen van uw container door de inzameldienst. Als de container namelijk niet herkend wordt, dan kan deze niet geleegd worden;
  2. Om het containerbeheersysteem te optimaliseren worden alle afvalcontainers voorzien van een chip en sticker die met een unieke barcode gekoppeld is aan 

Is het normaal dat het deksel van de container niet goed sluit? 

De containers staan tijdens het transport gestapeld. Als deze stapels uit elkaar gehaald worden bij het verdelen van de containers, is het de eerste keer dat het deksel sluit. Het kan zijn dat het niet onmiddellijk goed sluit. Wij raden dan aan om uw container in een warmere ruimte te plaatsen met iets zwaars op het deksel. In de meeste gevallen is deze afwijking na 72 uur verdwenen. Mocht dat niet het geval zijn, maak dan een melding via Melding over openbare ruimte indienen op onze site

Wat moet ik doen als ik geen container meer wil?

Dan kunt u hem mits leeg en schoon, inleveren bij een van de milieudepots

Wat mag er bij het GFT?

Wat er bij het GFT mag, is te lezen op de website van De Meerlanden.nl

Wat gebeurt er met het GFT?

Het GFT wordt 100% gerecycled door De Meerlanden in de groene energiefabriek in Rijsenhout tot vijf nuttige producten: groengas, CO2, warmte, compost en water. Deze producten gebruiken ze weer in de regio. Dan is de
kringloop rond. Zo wordt groengas als duurzame brandstof gebruikt. De compost dient als grondverbeteraar en de CO2 wordt gebruikt als een groeiverbeteraar voor planten. De warmte wordt gebruikt om broeikassen te verwarmen en het water om mee schoon te maken. 
Zie ook de Groene Energiefabriek op De Meerlanden.nl

Mag ik een plastic zak gebruiken?

Ook biologisch afbreekbare zakken blijven te lang zichtbaar in het compost. Gebruik liever papieren zakken. Het GFT mag ook los in de container.

Wat kan ik doen tegen stankoverlast?

Lees de tips om uw container schoon te houden op onze site.

Wat moet ik doen als de container vol is?

Met tuingroen kunt u ook terecht bij de milieudepots

Wanneer worden de containers geleegd? 

Bekijk de Afvalkalender per wijk in Ouder-Amstel.

Waar zet ik hem neer om te legen?

Kijk op Groente-, Fruit-, en Tuinafval op onze site.

Wanneer start de GFT-inzameling bij de hoogbouw?

In de loop van 2021 gaat de GFT-inzameling bij de hoogbouw van start. 

Moet ik per jaar meer gaan betalen door de GFT-inzameling? 

Nee, het verbranden van restafval is veel duurder dan het verwerken van GFT. Als u uw afval goed scheidt, besparen we veel geld!