Groente-, Fruit- en Tuinafval

Uw Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) zamelt u apart in. Zo kunnen grondstoffen uit uw GFT worden gehaald voor hergebruik. Een minicontainer aanvragen en informatie over het legen van uw container en waar u deze kunt aanbieden vindt u op deze pagina.

Container aanvragen

U kunt een minicontainer aanvragen via DigiD. De inhoud van de twee beschikbare containers is 140 liter (voor maximaal 35 kg GFT) en 240 liter (voor maximaal 60 kg GFT). U kunt de exacte afmetingen van de containers vinden op Veelgestelde vragen over GFT-inzameling

Regelen zonder inloggenMinicontainer aanvragen 

Logo DigiDMinicontainer aanvragen 

Heeft u geen ruimte voor een eigen minicontainer voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT)? Bekijk de locaties van de GFT-verzamelcontainers (pdf. 100 kB)

Aan de genoemde nummers van de GFT-verzamelcontainers is een 8 toegevoegd. Dit om verwarring met ondergrondse containers te voorkomen. De 8 staat voor de afvalstroom GFT. Ook zijn er enkele containers toegevoegd. Bekijk de volledige lijst op Locaties GFT hoogbouw.  

Als er problemen zijn met een container kunt u het melden via de Makkelijk Melden App of via (020) 496 21 21. Graag met vermelding van het nummer van de container. Het nummer van de GFT-verzamelcontainer begint altijd met een 8, gevolgd door 2 cijfers.

Welk afval hoort in de GFT-container?

Veel van het huishoudelijk afval kan bij het GFT. Gooi daarom schillen van groente en fruit, botjes van vlees en vis, koffieprut, uitgebloeide bloemen en snoeiafval bij het GFT. Bekijk het overzicht van wat wel en wat niet in de GFT-container hoort.

Schoon GFT

Afgekeurd GFT is natuurlijk zonde en kost veel geld. 
Bekijk het inspirerende filmpje op YouTube: Schoon GFT voor schone compost.

Wanneer wordt de container geleegd?

Bekijk de Afvalkalender per wijk

Waar plaats ik mijn container om te legen?

Voor elk adres is er een aanbiedplaats voorgesteld. Deze locaties zijn door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Bij levering van de container ontvangen bewoners een brief met daarin de voorgestelde aanbiedlocatie.

Plekken waar ik mijn GFT-container kan aanbieden in Ouderkerk aan de Amstel 

gft-containeropstelplaats Ouderkerk aan de Amstel
Bekijk de kaart van Ouderkerk aan de Amstel op Google maps. (De rode huisnummers betekenen: de container mag voor de woning worden aangeboden en hoeft niet naar een aanbiedplaats van containers te worden gebracht).

De containers worden vanaf 07.30 uur door de inzamelaar geleegd. Zorg ervoor dat de container tijdig op de aanbiedplaats aanwezig is. Wij vragen u om na het ledigen van de container deze weer zo snel als mogelijk op te halen.

Plekken waar ik mijn GFT-container kan aanbieden in Duivendrecht 

gft-containeropstelplaats Duivendrecht
Bekijk de kaart Duivendrecht in Google maps. (De rode huisnummers betekenen: de container mag voor de woning worden aangeboden en hoeft niet naar een aanbiedplaats van containers te worden gebracht).

De containers worden vanaf 07.30 uur door de inzamelaar geleegd. Zorg ervoor dat de container tijdig op de aanbiedplaats aanwezig is. Wij vragen u om na het ledigen van de container deze weer zo snel als mogelijk op te halen.

Melding of klacht

Is de container niet geleegd of beschadigd? Of heeft u een klacht over het terugzetten van uw container na lediging? Dan kunt u dit melden via info@gpgroothaarlem.nl of telefoonnummer 088-472 11 70 (keuzemenu 3).

U houdt uw eigen GFT-container schoon

Plastic zakken, ook de biologisch afbreekbare, kunnen niet in de container gebruikt worden. Dit omdat ons GFT zo snel gecomposteerd wordt, dat het plastic zichtbaar blijft.
Wel kunt u gebruik maken van biologisch afbreekbare papieren zakken. De Jumbo in Ouderkerk a/d Amstel en de Plus in Duivendrecht verkopen deze papieren zakken (140 of 240 liter).

U kunt uw GFT ook los in de container doen. Een bescheiden hoeveelheid krantenpapier op de bodem, of om etensresten in te verpakken, vormt ook geen probleem. Wij geven u tips over hoe u uw container schoon houdt om eventuele stankoverlast en ongedierte te vermijden.

Informatie en vragen

Meer informatie