Groente-, Fruit- en Tuinafval

Uw groente-, fruit- en tuinafval (GFT) of groente-, fruit, en etensresten zamelt u apart in. Zo kunnen grondstoffen uit uw GFT worden gehaald voor hergebruik. Welk soort afval daaronder valt leest u op deze pagina. Bekijk ook het overzicht van de plekken waar de verzamelcontainers GFT en zich bevinden.

Waar staan de verzamelcontainers voor GFT?

Woont u in een laagbouwwoning met tuin, maar heeft u geen ruimte voor een eigen minicontainer voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT)? Of woont u in laagbouw zonder tuin en wilt u uw groente-, fruit- en etensresten kwijt? Dan kunt u uw afval brengen naar een van de verzamelcontainers voor GFT-afval.   

Woont u in een hoogbouwwoning? 

Als er problemen zijn met een container kunt u het melden via de Makkelijk Melden App of via (020) 496 21 21. Graag met vermelding van het nummer van de container. Het nummer van de GFT-verzamelcontainer begint altijd met een 8, gevolgd door 2 cijfers.

Een eigen minicontainer voor GFT aanvragen 

Als u in laagbouw woont en u heeft plek, dan kunt u uw eigen minicontainer voor uw groente-, fruit-, en tuinafval aanvragen. Ga naar Minicontainer aanvragen of omruilen

Welk afval hoort in de GFT-container?

Bekijk het overzicht van wat wel en wat niet in de GFT-container hoort. Veel van het huishoudelijk afval kan bij het GFT. Gooi daarom schillen van groente en fruit, botjes van vlees en vis, koffieprut, uitgebloeide bloemen en (klein) snoeiafval bij het GFT. Groot snoeiafval (zoals grote stukken van een haag) kunt u naar het milieudepot brengen. 

Schoon GFT

Afgekeurd GFT is natuurlijk zonde en kost veel geld. 
Bekijk het inspirerende filmpje op YouTube: Schoon GFT voor schone compost.

Wanneer worden de GFT-containers geleegd?

Bekijk de dagen waarop de GFT-containers worden geleegd op de Afvalkalender per wijk. 

Waar plaats ik mijn eigen GFT-container om te legen?

Voor elk adres is er een aanbiedplaats voorgesteld. Deze locaties zijn door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Bij levering van de minicontainer ontvangen bewoners een brief met daarin de voorgestelde aanbiedlocatie.

Plekken waar ik mijn GFT-container kan aanbieden in Ouderkerk aan de Amstel 

gft-containeropstelplaats Ouderkerk aan de Amstel
Afbeelding: De rode huisnummers betekenen: de container mag voor de woning worden aangeboden en hoeft niet naar een aanbiedplaats van containers te worden gebracht).

Bekijk de plekken waar u uw eigen GFT-container kunt aanbieden op de kaart van Ouderkerk aan de Amstel op Google maps

De GFT-containers worden vanaf 07.30 uur door de inzamelaar geleegd. Kijk op de Afvalkalender per wijk op welke dagen de GFT-containers worden geleegd. Zorg ervoor dat uw container tijdig op de aanbiedplaats aanwezig is. Wij vragen u om na het ledigen van de container deze weer zo snel als mogelijk op te halen.

Plekken waar ik mijn GFT-container kan aanbieden in Duivendrecht 

gft-containeropstelplaats Duivendrecht
Afbeelding: De rode huisnummers betekenen: de container mag voor de woning worden aangeboden en hoeft niet naar een aanbiedplaats van containers te worden gebracht).

Bekijk de plekken waar u uw eigen GFT-container kunt aanbieden op de kaart Duivendrecht in Google maps. 

De GFT-containers worden vanaf 07.30 uur door de inzamelaar geleegd. Kijk op de Afvalkalender per wijk op welke dagen de GFT-containers worden geleegd. Zorg ervoor dat de container tijdig op de aanbiedplaats aanwezig is. Wij vragen u om na het ledigen van de container deze weer zo snel als mogelijk op te halen.

Melding of klacht

Is de GFT-container niet geleegd of beschadigd? Of heeft u een klacht over het terugzetten van uw container na lediging? Dan kunt u dit melden via info@gpgroothaarlem.nl of telefoonnummer 088-472 11 70 (keuzemenu 3).

U houdt uw eigen GFT-container schoon

Plastic zakken, ook de biologisch afbreekbare, kunnen niet in de container gebruikt worden. Dit omdat ons GFT zo snel gecomposteerd wordt, dat het plastic zichtbaar blijft.
Wel kunt u gebruik maken van biologisch afbreekbare papieren zakken. De Jumbo in Ouderkerk a/d Amstel en de Plus in Duivendrecht verkopen deze papieren zakken (140 of 240 liter).

U kunt uw GFT ook los in de container doen. Een bescheiden hoeveelheid krantenpapier op de bodem, of om etensresten in te verpakken, vormt ook geen probleem. Wij geven u tips over hoe u uw container schoon houdt om eventuele stankoverlast en ongedierte te vermijden.

Informatie en vragen

Meer informatie